Wednesday, March 30, 2011

bergantung harap pada orang lain

BIGG NO!

kenapa la dalam dunia ni ada orang yang terlalu rely on orang lain. "you're my world, without you nothing can be done" eyy hello, hello ade orang tak?? tak percaya ke ada orang macam tu. u can read this HERE. baca da? annoying tak? rasa nak sepak laju laju je cik MD tu kan. haihh

yes i know that she dream of getting married and stuff like that. I do. every girls do. A girl with diploma doesnt think of her future? she doesnt want to continue her study, its okay for me. but when she also doesnt want to work, earn money for herself, buy things she love that the mistake. OMGG she has something to do with her mindset lahhh!

2 years is a long way to go. with diploma, there is some company willing to pay u more than 1500. please think about it first before you make your decision. listen to your parents. woman nowadayssssssss haih!

and yes now HE loves you with all he have. you have to think 2 years later. is he still be loving you like he does today. is he still alive until to-date. oh come on people. you have to rely on your own feet. you have to work to achieve what you want. yes, getting married and have a family is the greatest thing ever, but you have to remember "YOUR JOURNEY DOESN'T STOP AFTER YOU ARE GETTING MARRIED"

there is a lots who need your attention. how about your parents. you should be responsible for them. if you dont, who else will? your parent are getting old and old. they need treatment. they need medicine. all need money you know. your children-to-be also needs attention. your think your husband own salary enough for that? think twice.

okay habes membebel. think wisely please. YOU ARE THE ONLY PERSON THAT RESPONSIBLE TO WHAT HAPPEN IN YOUR LIFE!

Friday, March 18, 2011

Asal usul SOLAT

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.

Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga:- Kelam dengan malam.
Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:

Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun.

wallahua'lam.

Thursday, March 17, 2011

Quote - 3:

Don't always go with the flow. Only dead fish swim with the stream.
- a Thousand Paths to success
 
ps: curik dari FB Sarah Hashim

kempen minum teh hijau (green tea)

BOH ade.
LIPTON pon ade..
kalau nak mahal sket... kite ade ini.
ahmad tea...

green tea ada macam macam kebaikan dia. dari ape yang saya google td:

1. mengawal tekanan darah tinggi
2. mengawal paras gula rendah
3.membunuh sel kanser seperti kanser perut, kanser prostat, kanser kulit dan kanser ovari (semua bahagian dalam badan).
4. menguatkan sistem imun badan
5. menurunkan paras kolesterol
6. menggalakan pembakaran lemak. so dia bagus untuk diet.
7. also, for tooth decay.

satu fakta menarik tentang teh hijau ialah "Antioksidan Green Tea 100 kali lebih berkesan berbanding vitamin C dan 25 kali lebih kuat dari Vitamin E dari segi perlindungan sel dan DNA daripada kerosakan oksidan ia juga dianggar 2 kali lebih baik dari resveratol yang terdapat dalam wine merah" takyah minum arak pun sihat ape.

and for last sekali, green tea pun bagus jugak untuk penghadaman. so siapa siapa yang ada masalah penghadaman sila lah minum green tea. yeeeeeehhaa~!

ohhh lupa. ade juga keburukkan dia. maklum lah semua bnda tak pernah pun perfect. satu je keburukkan green tea dia boleh buat kt insomnia (jika diambil dlm dos yg bnyak) paling elok minum 2 - 3 cawan sahaja setiap hari... jangan lebihh

PS; tp pahit sikit la. nak sihat kan. pahit tu kan ubaaat (:

sayang, mari kita dating 5 kali sehari (:

kalau lebih lagi bagus mantap.

awak kena pakai baju baru setiap kali. pakai cantik cantik. kalau pakai tudung tu wat la style hana tajima ke? style ara zainal ke? eh. pastu pakailah wangi wangi. pakai la be delicious ke? glow ke? chanel ke? kan..  cakap slow slow. baru cam romantik gitew~! cuma kali ni kita dating bukan dengan boifren, bukan dengan girlfren kita. kali ni kita dating dengan tuhan. bolehh??5 kali sehari je. tak banyak punn :)

saya tahu, kadang kadang kita ni bila da penat malaaaaaasss sangat nak solat *i know i know* ape kata lepas ni kita anggap je solat tu macam kita nk jmpa boifren/girlfren kt. mesti kita semangat lebeyy! nk jumpa kekasih la kate kan.. pakai cantik cantik, wangi wangi. pastu awal2 da siap. kalau temujanji pukul 8, pukul 730 da tunggu kat depan pintu (: romantikk gituuu~


Ya Allah, Kau berilah kami kekuatan dan ketabahan mengharungi hari hari kami, kami redha atas ujian-MU ya Allah. bimbinglah kami ke jalan yang Kau redhai ya Allah.


source: TV (tak ingat cte apa)

Wednesday, March 16, 2011

belajar memasak la pulak~!

tuan puan semua, sila pasang seatbelt anda. duduk diam diam. mata fokus kat aii *pnya belog k*. dah ready semua? kapal terbang akan berlepas dalam masa 3 saat lagi...

3..........


2............


1........... *BERLEPAS*




--------------------------------------------entry tamat------------------------------------------------------

ps: rasa nak belasah ai tak? jangan jangan :P

Tuesday, March 15, 2011

during my internship~

just scroll down please!

jihan and my sexiest Pendu (;
pasangan suami isteri bergaduh
my colleague!
again *poyo sangat*
aww~! u should boring now :p
wif sarah
confius! atau putus fius?
my faveret picca
annoying sangat tau!
mamee! me waanttt!
muntah ijau. ok bye!
ps: moral of the story.. keje la lek lok. posing je lebihh. bos tak sayang nanti!

Monday, March 14, 2011

Quote - 2:

There comes a point in your life when you realizes:

who matters,
who never did,
who won't anymore,
and who always will.

So don't worry about people from the past, there's a reason why they didn't make it to your future.

Thursday, March 10, 2011

MY Lifebooook!

Health:
1. Drink plenty of water
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar
3. Eat more foods that grow on trees and plants, and eat less food that is manufactured in plants
4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy
5. Make time for prayer
6. Play more games
7. Read more books than you did in 2008
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day
9. Sleep for 7 hours
10. Take a 10-30 minutes walk every day ---- and while you walk, smile

Personality:
11. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
12. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
13. Don't over do; keep your limits
14. Don't take yourself so seriously; no one else does
15. Don't waste your precious energy on gossip
16. Dream more while you are awake
17. Envy is a waste of time. You already have all you need.
18. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
20. Make peace with your past so it won't spoil the present
21. No one is in charge of your happiness except you
22. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
23. Smile and laugh more
24. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
25. Call your family often
26. Each day give something good to others
27. Forgive everyone for everything
28. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
29. Try to make at least three people smile each day
30. What other people think of you is none of your business
31. Your job won't take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
32. Do the right things
33. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
34. GOOD heals everything
35. However good or bad a situation is, it will change
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up
37. The best is yet to come
38. When you awake alive in the morning, Think what you can contribute to this world
39. Your Inner most is always happy. So, be happy.

Wednesday, March 2, 2011

Quote - 1:

early to bed,
early to rise,
makes one healthy, wealthy and wise.

Tuesday, March 1, 2011

bila duduk dalam LRT, sila pandang bawah

akan nampaklah topik kita pada hari ini, KASUT TUMIT TINGGI.


high heels sangat tempting tahuuu?? in my case pun walaupun dah sangaaaaaaaaattt tinggi *heyy i am 5'8" oke! ada sape sape bole lawan tak??* pun still suka sangat dengan high heels. tgk gambar, ai know ai know (:

because of that, woman are willing to pay higher price to look highest *taller i mean*  high heels with hansaplast macam gambar kat bawah ni:



ahaha. mesti ada satu dlm beg anda! eh dua! bukan2 tiga!


sometimes ai just dun understand why woman tak kisah sakit sakit plasters kanan kiri janji nampak tinggi. tapi bila da start keje and pakai high heels baru rasa ouhhhh.. best rupanya. konfiden level naik setinggi tumit kasut. hypotheses1: makin tinggi tumit kasut, makin tinggi tahap konfiden. *gurau*

p/s: lepas ni ble naik LRT nak tgk bwh jugak la tuuh! :) loves.**