Friday, April 30, 2010

tuhan kata jadi, maka jadilah.

manusia boleh berubah dengan apa jua cara, disebabkan kerana apa juga keadaan yang berlaku. boleh jadi berubah kerana musibah, boleh jadi kerana dipimpin orang tersayang, boleh jadi kerana tersedar sendiri dari lena panjang, boleh jadi kerana hati tersentuh oleh ayat ayat Allah di dalam Al - Quran. namun yang nyata Allah jugalah yang mengetuk pintu pintu hati itu untuk berubah.
-hlovate


saya tak ditimpa apa apa musibah. bukan juga dipimpin orang yang saya sayang, tapi mungkin saya cuma baru tersedar dari lena yang panjang. macam mana solat akhirnya menjadi keutamaan saya.

selama 21 tahun hidup di muka bumi ini tak pernah ada satu makhluk pun yang buat saya berfikir "nak solatlah" dengan ikhlas hati dan bukan paksaan dari sesiapa. macam mana hebat pun ibadah dia, saya jarang tergugat. masih keras hati macam selalu. kalau mama suruh solat sekalipun rasanya buat sebab terpaksa. tak pernah nak ikhlas. astagfirullahalazimm.

sampailah saya jejak ke UiTM Shah Alam. kat sini saya jumpa classmate baru, roomate baru. apa yang saya nampak mereka macam lebih kurang saya sahaja dengan saya cuma apa yang buat saya lagi terkejut bila tengok jumlah 'saya' dalam situasi itu lebih banyak. sampai saya boleh terfikir dah kurang orang yang betul pentingkan solat. kata orang tuhan nak tunjuk. dan saya lihat. insaf..

situasi di Shah Alam mmg berbeza sgt dengan situasi masa saya belajar kat segamat. sampai nk carik crime partner nak ponteng solat hajat masa kat kolej dulu sangat susah. last2 saya tinggal sorang sorang dalam bilik mengadap laptop. tak pernah langsung terfikir nk berubah ke apa ke. kerasnya hati..


kadang2 perkara yang kita tak sangka akan mengubah kita. macam mimpi..

kemudian DIA datangkan pula seorang hambanya membantu saya keluar dari kealpaan saya. senyuman manisnya, alisnya yang cantik memang buat hati terpaut. siapa sangka lelaki yang sangat memikat itu tak perlu usaha keras untuk buat saya jatuh dalam cinta Illahi. cukup sekadar bertanya "u tau kat mana surau kat dewan tu?" masa final exam semester lepas dan "u dah solat maghrib?" masa dia melayan msg saya seharian. nampak macam saya sukaa sgt dengan lelaki memikat ni kan? yes i do. dia cantik. sangat cantik. saya macam zulaikha yang jatuh cinta pada yusuff. tahu tak kisah akhir dia di mana zulaikha akhirnya jatuh cinta pada Allah sampai lupa cintanya pada yusuff? doakan saya.. biar saya lupa cinta pada lelaki memikat dan terus cinta pada Allah SWT.

bukan cuma lelaki memikat ni je punca saya saya lembut hati. ada satu lagi peristiwa di mana saya duduk di depan tv dengan bibik. berdua. menonton berita di tv3. ada satu berita ni yang membuatkan saya cakap "kalau saya kawin nnt dan dapat lelaki mcm ni mesti da lama saya bye2 dulu kan. yela kita bukan tau future" bibik pandang saya dengan mata membulat smbil kata "simpang malaikat 44, hari hari bibik lepas solat doakan kamu dapat jodoh yang baik. bahagia dunia akhirat" terus saya tersentak! saya sendiri pun tak pernah eh doakan diri sendiri.

kalau selama ni saya tak pernah ambil pusing nasihat bibik suruh solat, nasihat mama jangan tinggal solat. tengok orang lain solat buat takk tahuu je walau time tu takde pun uzur syarie kat mana mana yang buat saya tak boleh solat. memang total ignorance betul. tapi dengan lelaki mata memikat yang cuma tanya sikit aje tu, dengan bibik dengan doanya, hati saya betul2 gelisah. mencari sesuatu yang PASTI tentunya.

dan pada suatu malam selepas hari jadi saya yang ke 21, sepicing pun mata saya tak boleh pejam. puas lah saya bergolek ke kanan ke kiri. panas tidak sejuk pun tidak. tapi mata tetap berdegil. entah macam mana jari saya bergerak dan mulut menyebut Allahuakbar, Subhanallah, Alhamdullilah berulang ulang.

TUHAN maha Adil. dia sayang saya. Alhamdullilah.

Sunday, April 25, 2010

final exam

hello jumpa lagi!

rindu oh sama anda semua. dah berhari2 rasanya duduk rumah tak keluar keluar *eceh macam la tak keluar langsung!* haha. boifren baru tak kasi keluar umah :( dia suruh mengadap dia je 24/7 (macam tipu... ;p)

ada dua minggu lagi before break up. so kena bercinta betul betul. muahahaha. ok melalut.. sem ni tak study kat library da sebab macam diulang ya MACAM malas. bukan betul betul malas. ok fine sukahati kau lah! :)

ok bye. jangan rindu saya *-*




perasan tak? express gila buat update :p
Tajuk: Dealova
Penyanyi: Once
mood : rindu oh!

Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisa kau rindu
Karena langkah merapuh tanpa dirimu
Karena hati telah letih

Aku ingin menjadi sesuatu yang selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
Tanpamu sepinya waktu merantai hati Oh……..
Bayangmu seakan-akan …………

Reff :
Kau seperti nyanyian dalam hatiku
Yang memanggil rinduku padamu oh………..
Kau seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Hanya dirimu yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu aku merasa hilang dan sepi

(Kembali ke Reff)

Kau seperti nyanyian dalam hatiku
Yang memanggil rinduku padamu Oh ……….
Kau seperti udara yang kuhela
Kau selalu ada, selalu ada, dan selalu ada
Yang selalu ada dan selalu ada ………



P/S : i love you.

Tuesday, April 13, 2010

Friday, April 9, 2010

hello life update~!

lama tak buat label "life update". rindu pulak nak update life kat belog. sila la baca. hihi :p

final exam dah nak dekat. makin nervous. makin malas. eh? makin malas? teruk betul.. haha. so final start 22hb April paper CTU dulu. last sekali 8hb May paper banking. nampaknya jadi orang last la balik umah. dak lain suma abes awal da. tak aci kan?

lepas final ada la cuti seminggu before masuk intersesi. short course. short sem apa apa jela. bnyak sgt nama. hehe.. semua dak IB part 4 kne amik intersesi sbb tak cukup credit hour. so kitorang amik QMT atas nasihat KP, Mr SASO. tapi ada jugak la yang amik ME and subjek lain. ok kawan2, sebab kita sayaaaang sgt kat uitm. cuti sem ni kita jumpa hari2 k? ;p

minggu ni seronok sangat! even banyak sangat kerja nak buat. assignment, presentation, quiz, test but but i cant hide my enjoyable life thru diz two weeks.. buat perkara yang tak pernah buat, kenal orang yang tak pernah kenal, tau perkara yang orang lain tak tau. life seronok and being single pun seronok..

yang buat saya lagi seronok bila orang yang saya suka sangat tu wake me up every morning. mcm dah terbalik je kan? hehe.. kadang kadang tu mmg dah bangun tapi sebab nak jugak dia kejutkan buat2 tido lagi sampai la dia msg "bgn3 subuh" haha. soo mengada2 :p sigh~ sangat sukaa dia *hehe. dia tak baca blog saya kan? ish nnti kantoi pulak*

malam tadi mam besar kat umah tu da call. "mama rindu adik la, tak balik ke?" alolo comelnya mamaku ini. haa.. mmg nk balik pun minggu ni. sedapkan hati mama. da dua minggu tak balik. even mgu depan ada dua test and sangat bz. for u mama, apa apa saja la.. ish kenapa mood nk tulis blog mesti datang bila ari jumaat. bila rasa nk balik umah. rushing je menulis ni..


k all. thanx sudi membaca life update merapu saya ni. sayang la semua yang bce ni :)


loves~

awak hitam ke putih? saya putih lepas pakai sabun susu kambing

anak adalah apa yang ibu dan ayah dia warnakan. kalau putih kaler dia, putih la anak itu. kalau hitam warna dia, hitam la dia. kalau ada pun ibu bapa yang kaler kan anak dia putih tapi bila besar jadi warna hitam, percayalah satu hari nanti dia akan kembali kepada warna asal dia. PUTIH. tapi mcm mana pulak kalau mmg dari kecil dah kalerkan dengan warna hitam? takde siapa boleh jawab. doa ajelah dia akan berubah ke kaler putih.

apa yang saya nk cuba cakap kat sini ialah pasal didikan ibu bapa kepada anak - anak. kadang kadang benda ni nampak mudah je. kita selalu nak pasangan yang baik, bagus serba serbi. tapi pernah tak kita terfikir "cukup baguskah kita?"

kadang kita rasa takpe kalau tak bagus serba serbi kita boleh guide dia. tapii kalau diri sendiri pun tak berapa betul macam mana nak betulkan orang lain kan?

kita taknak anak anak kita merokok, tapi depan dia benda tu jugak yang kita dok hisap hari hari.
kita taknak anak kita balik lepas pukul 7pm, tapi kita sendiri dah pukul 11pm pun belum sampai umah.
kita taknak anak kita buat perkara bukan bukan di luar rumah, tapi kita sendiri?

anak anak kita adalah apa yang kita corakkan. dulu i wonder jugak kenapa macam makin ramai orang yang dah tak berapa nak betul. arak, judi etc.. rasanya sekarang dah tau jawapan. bila ibu dan ayah gagal dalam tugas mereka.

jadi ibu dan ayah ni besar tau tanggungjawab dia. kat padang masyhar nanti tuhan tanya kenapa tak jaga amanah yang dia bagi elok elok? sebab anak adalah amanah tuhan.


loves~

Thursday, April 8, 2010

takdir cinta

Ku tutup mataku
Dari semua pandanganku
Bila melihat matamu
Ku yakin ada cinta
Ketulusan hati yang mengulir lembut

Penguasa alam tolonglah pegangi aku
Biar ku tak jatuh pada sumur dosa
Yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

Reff:
Andaikan ku bisa lebih adil
Pada cinta kau dan dia
Aku bukan nabi yang bisa sempurna
Ku tak luput dari dosa

Biarlah ku hidup seperti ini
Takdir cinta harus begini
Ada kau dan dia bukan ku yang mau
Oh tuhan tuntunlah hatiku

Penguasa alam tolonglah pegangi aku
Biar ku tak jatuh pada sumur dosa
Yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

Repeat reff

artist : Rossa
OST ayat ayat cinta

p/s : sgt into this song lately ni. berdoa agar semua orang yang jatuh cinta tak melupakan tuhannya :)

Saturday, April 3, 2010

happy-hoppy-hippies

i am happy.
until you stand behind me and give me that smile.
i am happy.
until i saw you sit behind me during lecture.
i am happy.
until you asked for my phone number.
i am happy.
until u missed me everyday during the break.
i am happy.
until you trust me doing something for you.
i am happy.
until u decide not to go far away from me.
i am happy.
until the day you said morning!
i am happy.
until you stopped doing all that.
now i am not!



loves~