Tuesday, December 7, 2010

rindu saya?

okok saya pun rindu kalian!!

apa cerita praktikal? saya baru dapat ney.. kat cimb. start minggu depan. wish me luck tau! thanks tolong2 saya selama ney crk tempat praktikal. love u ols kay :)

not much too update but result keluar 10 hb neyy. ada orng nak banje makan pizza tak klu dia dpt DL? saya tungguuu!! :) hopefully result kita semua okay and dpat teruskan dengan apa yang kita rancangkan ok? wish u ols luck!

p/s : cepat lupa sekarangg!

Friday, November 19, 2010

list of happiness. tears and anger.

saya tak tahu saya dapat neyy dari mana. but enjoyyy~

1) we dont have to change friend if we understand why friend change.
people change, everyones change. its just us who can accept their 'change' or not. As for me, insya allah if your change is for goods.

 2) No matter good a friend is, they're going to hurt you every once in a while and you must forgive them for that.
and yes they did. when you feels that they change and not care about you anymore. you have to understand that circumstances changes and they need to adapt with the new environment. which there is no YOU.

3) True friendship continues to grow even over the longest distance. the same goes for true love.
even you never talked with him/her for month. but you know its still there because you care about each other.

4) You can do something in an instant that will give you heartache for life
 think before you do something. that help both of us and makes me comfort

5) Its taking me a long time to become the person i want to be
sepanjang perjalanan banyak yang telah dilalui dan banyak yang menyakitkan. suka, duka. semua itu menjadikan kita apa yang kita jadi sekarang. pengalaman kan mendewasakan kita :)

6) you should always leave loved ones with loving words. it maybe the last time you see them
sebab kan sedih kalau tiba tiba dia tinggalkan kita. sedih tak? sedih tak?

7) you can keep going long after you can't
berusaha. chaiyok! chaiyok! then mesti kita bole berjaya... =)

8) we are responsible for what we do, no matter how we feel
sebab tu la kalau kita marah, kita kena control. sebab apa yang kita buat hari ini ada impact nya in the future.

9) either you control your attitude or its control you
haha. so true. no comment for this =)

10) regardless of how hot and steamy a relationship is at first, the passion fades and there had better be something else to take its place
just hope that my relationship with you will last. if one day you find me bore you, tell me. i will do some plastic surgery and change to other people. (said : Angelina Jolie? haha) not like that.  you know what i mean =)

11) Heroes are the people who do what has to be done when it needs to be done, regardless of the consequences
dont be my heroes. be my everythingg :)

12) I've learned that money is a lousy way of keeping score
sume guna duit sekarang. takde duit sangat la susaaaah!! tau? nnt kalau dah kaya jangan lupa yang susah yaa!!

13) My bestfriend and I can do anything or nothing and have a best time
even at the time saya tension. ada problem yang perlu masa yang lama untuk di ceritakan. tapi takyah cerita. all tension will gone. flown away by the wind. thanx bestiest. 

14) sometimes the people you expect to kick you when you're down, will be the ones to help you get back up
so jangan pandang rendah orang lain! tah2 nanti bila kita susah dia yang tolong kita. bukan kawab yang kita banggakan sangat tu.

15) sometimes when I'm angry I have the right to be angry, but that doesn't give me the right to be cruel.
thats right! please consider other people feeling. jangan tau nak maraaah je!

 16) Just because someone doesn't love you the way you want them to, doesn't mean they don't love you with all they have.
because everyone differ. so cara mereka tunjukkan kasih sayang pun mestilah differ jugak kann??

17) maturity has more to do with what types of experiences you've had and what you've learned from them and less to do with how many years you have lived
tapi orang cakap, usia mematangkan kita. sebab for experience to takes place, its consume time. a 2 years relationship for example, its need 2 years before it ended, where people collect experience from it.

18) it isn't always enough to be forgiven by others. sometimes you have to learn to forgive yourself
sometimes kita asyik mintak maaf ngan people. tapi kita pernah tak mintak maaf ngan diri sendiri. refer post saya yang ini onetwothree i love you

19) How matter how bad your heart is broken the world doesn't stop for your grief. 
sebab macam mana kita sedih sekali pun, there is still assignment yang kne submit. still ada orang akan marah kalau kita buat tak tau. sebab dunia ni takkan berhenti sebab kitaa..


pssh pssh : masih tak dapat lagi tempat praktikal. nak guna yang mana satu eh? mungkin guna number 7 baru berkesan kot. hee. 

Saturday, November 13, 2010

Thursday, November 11, 2010

STOP SEX TRAFFICKING OF CHILDREN & YOUNG PEOPLE


Human trafficking is the third largest and fastest growing criminal industry in the world. 1.8 million children are exploited in the global commercial sex trade though this figure is thought to be much higher due to the underground dealings of the traffickers. Reports show that sexual exploitation is the most likely purpose of trafficking. Trafficking exists in countries all over the world. It doesn’t only exist in the poorest countries. Your signature really can make a difference. Sign the petition here http://malaysia.youthsays.com/arazainal/sextrafficing

a friends who ignore, a lover who hate.


i used to have a good friend who always by my side when i sad. the moment of my painful break up. the moment that i refuse to continue my study. the moment that i see no color in my future. only dark gloomy and nothing. and i loves to hear she telling me a story. its makes me feel that im not alone in this world. its makes me feel like im not the only-single-person-with-problems.

friendship ends when u found his/her dont have any value in your life anymore
friendship ends when u found that u decide not to see his/her for your entire life
friendship ends when u change your phone line without telling your his/her about that.
friendship ends when u argue what goods this friend has done for you. nothing maybe.
and friendship ends for a reason. the reason that you are not informed to.

and for the god sake, its sucks!

being a grown up such a mess for me. when people start rely-ing on my decision. when people ask me to do things for them. when people expect im behaving in good behavior and when people makes me as their role model. such a dolls with hair flowing and sweet dress yuck! hee :)

pssh pssh : just go and dont ever return. even my life feels empty without you just dont refill it up. its like a glass. the moment it broken into piece, its got no use.

pejamkan matamu untukku sayangg

Artist : Aizat
Title : Sungai Lui
Mood : Romantik :)

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya


Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Wednesday, November 10, 2010

On behalf of all the women in your life, take your Pledge

On behalf of all the women in your life, take your Pledge   profile image


Cervical Cancer is mainly caused by a virus called the human papillomavirus (HPV). It is specific to women and is preventable. Protect your BFFs, sister, mother, and loved ones from cervical cancer. Thousands of Malaysians are making a Pledge to protect their loved ones from cervical cancer. Fight Cervical Cancer! Pledge now! here at http://malaysia.youthsays.com/arazainal/cervicalcancer1

This is a community service message sponsored by YouthSays and Ara Zainal :)

tulah, lain kali orang cakap jangan menyampuk!

pernah tak pernah tak termenyampuk orang lain cakap. dah la menyampuk pastu tak apa yang kita cakap tu lari topik. ish maluu maluu. :P saya selalu la jugak.. confident kambing je menyampuk padahal dorang da masuk topik baru da. saya dok cakap pasal topik yang sebelum tu *yela tertinggal sebab buat kerja lain kejap* tu yang susah gosipp gossip ni, takley tertinggal 1 part pun.. hee :)

kenapa orang marah kalau kita menyampuk cakap dia? tak termasuk la menyampuk cakap orang tua tua. kalau tak kena gelak, mesti kena halau. menyibuk je budak neyy.. hee. tapi kalau ngan kawan serumah ke? sebilik ke? sesayap ke? sesumpah ke? cmne pulak? takpe ke?

ini cerita saya.

saya da biasa da kena gelak kalau menyampuk ney. kena marah pun pernah. haha. i am human with mistakesss. hee banyak na sss :p tapi tula tak patut sebenarnya menyampuk ney.. bagi la peluang orang lain bercakap. dengar apa dia cakap lek lok. fikir elok elok baru bertindak bercakap. ini tak selagi boleh bercakap aje kerjanya..

selalu orang tua tua cakap *pssh, bf saya cakap jangan percaya petua orang tua tua ney* saya orang kampung, saya percaya jugak la sket2 hee. "terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata? badan binasa" hiks.. macam tu lebih kurangg.

kadang kadang kita tengah marah sangat, emosi menguasai minda. selalu tak fikir elok2 apa yang kita cakap tu lukakan hati orang lain ke tak. apa yang kita cakap tu sensitif isu tu that person or tak. kita main cakap je. lantak orang itu. janji aku cakap apa yang aku rasa. dan orang cakap jangan simpan marah lama lama. nanti meletop! susah aii :)

Jangan terlalu taksub dengan sesuatu perkara sehingga begitu terperinci. kadangkala kamu perlu berundur ke belakang untuk melihatnya dalam gambaran yang lebih jelas. - quotes


jalan mengundur macam neyy. peace :)

pssh pssh : 2 more paper to go. hate to face the fact that some most of my friend already go for their holidayy!! ;(

jangan percaya si KW neyy~!


who said that. friendship ends *lame*

Tuesday, November 9, 2010

hadiah hari jadi eh bukan hadiah abes belaja :)

siapa itu.. cuba teka.

taraa!! hai nama saya.. jap jap pk *baru lahir belum ada nama*

morning morning. nama saya pah. kat cni ada banyak kawan. ada pandamonium (mummy kata nama pendek dia : teh), ada towieey macam macam ada. hee happy to meet all of uu :)

haha. terima kasih di ucapkan kepada kak fa kerana memberi hadiah kepada saya. banyak banyak terima kasih kerana telah mengundi saya. teh tarik satuu!! haha gilo. 

 

respect orang lain jugak girls!

da lama da nak tulis benda ni. tapi faham faham jela kan. masa untuk belog sangat sikit. bila mengadap belog je idea puff hilang. kalau tak mengadap idea datang mencurah curah ke ladang gandum lalu banjir macam dalam iklan koko kerunch. hee.. 

ok berbalik kepada tajuk entri di atas. sape yang saya mintak awak respect tu? SAYA la! sebab saya yang kena. memang buat orang rasa nak mencarut je pastu habis pahala sembahyang semua sebab dalam hati dok marah kat awak! %@&$%@!!

macam ni ceritanya. rabu lepas g la tengok mayang  wayang. cite life as we know it. haa.. sape da tengok cite tu angkat tangan!! angkat tangan jela tanak nampak bulu bulu tu sume.. euuu.. :p haha. best kan? sedih. marah bby boy saya sebab saya basahkan baju dia *aircond rosak tu, air dia menitik* nasib kau la dapat gf cengeng mcm neyy :P pastu abes cite dia yang lama tu kami terus menuju ke...

SURAU...

kat sini lah bermulanya segala ke tidakpuasan hati saya. *ai geramm ni, ai geraamm nii* masa tu nak sembahyang asar. dah la da lewat sebab movie habis lambat kan. orang ramaii gilaa. pastu ada 3 orang 'budak perempuan' ni boleh dia duduk kat depan pakai telekung gelak gelak baca mesej pastu sembang sembang. yang kat belakang semua tunggu turn je nak solat sebab takde tempat plus takde telekung. end up ramai la keluar balik *tak jadi sembahyang asar la kot*

maaflah. itu memang hak individu nak duduk lama lama ke nak gelak2 baca mesej ke nak sembang sembang ke. tapi tolong lah respect orang lain jugak. orang yang tak solat tu dapat dosa. tapi orang yang buat diorang rasa tanak solat tu? mestilah tak dapat pahala kan? dah besar dah bole fikir kot. entah apa apa. ish.

susah nak jaga anak ney.

life as we know it ada buku dia tau. nah2 carik kat amazon :)














Pssh pssh : interview today! wish me luck :)

Monday, November 1, 2010

jangan bagi buku SM dekat saya hari ni please ^-^

haha. sebab kalau bagi jadi macam ney ha laa ;p

There is a time for everything
A time to be born and a time to die
A time to plant and a time to uproot
A time to kill and a time to heal
A time to tear down and a time to build 
A time to weep and a time to laugh
A time to mourn and a time to dance
A time to scatter stones and a time to gather them
A time to embrace and a time refrain
A time to search and a time to give up
A time to keep and a time to throw away
A time to tear and a time to mend
A time to be silent and a time to speak
A time to love and a time to hate
A time for war and a time for peace.

tu la masalahnya. kalau study takpe jugak. please UiTM jangan la buat buku yang banyak quotes. ralit saya di buatnya.. nanti kalau ai tak dpat A, jangan salahkan ai tau, salah kan buku. haha ;p

pssh pssh : want to do my MBA at Manchester University. but why on earth mesti kne ada RM100,000 dalam account baru bole further study. plus nak experience keje 3 years *sad* so nampaknya niat nak pegi UK kne la postpone sampai 3 tahun akan datang.

Sunday, October 31, 2010

introducing the sweet of heart

 pic ni masa dia pegi BEIJING *tak ajak ai* huh ;p


ok takyah nak tacing tacing sangat la kan. *ketuk baru tauu* haha. now we are officially in a relationship ;)

27 October 2010
10.30 pm
at our favorite star watching place.

and finally juga after 2 years of being single, he is the one who open my heart and i have to let him in la kan? haha *statement selfish di situ* but i am really really want you badly. the one that i need the most now and forever. insya allah..

haha kenapa dia? to tell you the truth, i have NO REASON why i choose him instead of other people. and i am happy with him so i hope that everyone is happy too because if you don't, that is not my problem ^-^

and baby, thanx for coming all dressed up that night. i am wondering why this man go out at night with khakis and kemeja tu be exact. and his new shoes from BEIJING. macam nak pegi presentation pun ada. we talked all night and he look strange. he look like nervous. and there goes the moment. i appreciate the ring. our rings. and thanx you for make me the special person in your life.

what i expect from you is that just be the way you are cause you're the person i fell in love to. the person i thinking of to. the person that i can share things to. and the person that i planned to future into ;)

pssh pssh : and please pray for my happiness like you always do. thanx fellas ;)



Friday, October 29, 2010

JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHARI


ehem. nak jugak ads belog sendiri dekat blog abg ben kita neyy. sementara dia bg peluang ney. cepat cepat rebut rebut. hee. bukan belog baru pun tapi nak tmbh kawan kawan belog. apa salahnya kan. hopefully abg ben terus maju! hee :)


pssh pssh : tak sempat nak update bnyak. nanti ada masa ai update k. esok paper LAW! ;p

Saturday, October 23, 2010

i heart you.

sometimes i crossed the line
sometimes i makes you upsets
sometimes i take you wrongly
sometimes i just want to end this.

but believe me, in how many sometimes...
i just want you more than anyone else
its like you're my perfect match or something
its like you're the reflection of myself when i look into the mirror

and its all done.

Thursday, October 14, 2010

a moment like this, some people wait a lifetime. a moment like this, some people search forever

Missing someone isn't about how long it has been since you've been seen them or amount of time that you've talked. Its about that very moment when you find yourself doing something and wishing they were right by your side - quote.

haa. kan da cakap jangan bagi budak ni quotes lagi. tengok la apa dia nak buat ney. mesti nak komen. haha. arini saya takde mood nak komen. just nak update all the quotes aje. bole kan? tak boleh pun macam ai peduli *nak letak jugak!*

to naughty bby :

"you give me the kind the kind of feeling people write novels about. you're in every chapter"

"You've heard they said the straw of my berry, the apple of my pie. I say you're the fudge in my sundae" --> jom makan ice cream mcd! *tiba tiba*

dan haruslah tabah menghadapi dugaan. sesungguhnya mahu bahagia itu bukan mudah. cuma kadang kadang kita taknak melaluinya kerana ia sangat memenatkan.

"when Allah leads you down, only two things can happen.. Either He will catch you when you're falling or He will teach you how to fly"

pssh pssh : the very last week of class. start getting all the carrymark. start preparing for the finals *yeke?* start thinking forward, the future.start to realizes a things and start to thinking "convo nanti nak pakai baju apa?" haha. tipu jelaa :)

Tuesday, October 12, 2010

come live in my heart, and pay no rent

i have sprayed my dreams
gentle
at your feet
o gather them in your arms
let me bite
a potion of your light
before the fires
grow cold, before this rose
of life
scatters
in the hungry sun
Ghulam-Sarwar Yousof "Perfumed Memories"

pssh pssh : i wanna be yours.

Friday, October 8, 2010

anda ada kawan bernama maya?

haa.. itu la topik kita pada hari ini. sape2 ada idea sila kelik sahaja butang comment.

siapa ada kawan yang dia kenal melalui internet? tak kisah la laman sembang ke? blog ke? laman sosial seperti facebook ke? mana mana la, janji nama dia kawan maya. orang yang kita tak tau pun muka dia macam mana, kurus ke gemuk ke. tinggi ke rendah ke? kalau tau pun melalui gambar. entah betul ke tak itu gambar dia *senyum*

eh saya pun ada jugak beberapa orang kawan maya. kebanyakkan dari belog la. suka baca belog mereka. mereka cerita kisah hidup jatuh bangun. gembira bila mereka gembira. sedih bila mereka bersedih. kadang kadang tak tau la kenapa bole macam tu. padahal tak kenal pun mereka tu siapa. tapi bole share feeling camtu kan.

biasanya saya agak keberatan nak accept request orang tak kenal kat facebook. thats the only place i make it private. only me and my friends. tapi kadang kadang tu terlepas jugak. maunya tak tengok2 mutual friends sampai 50++ wonder jugak, budak ni kenal aii ke? tak approve kang kata tak ingat member. haih.. dalam dilema *bukan buah delima tu tau, yang tu sedap la*

tapi kadang kadang bila yang request tu handsome gilaaa.. terlepas jugak *gediks!* haha. pastu buat menyemak je. bukan jadi kawan pun. masing masing buat buat tak kenal *sebab aii memang la tak kenal dia* tapi yang dia add at the first place tu kenapa? stalker ke? just nak bagi ramai kawan? alahaii bukan ada awards kawan-terbanyak pun. buang masa! oh drama : kat facebook ai ramai awek tau. sume single, bole la u all pilih *sambil berlagak depan kawan kawan* alahai handsome, kawan ramai kalau tak kenal buat apa. sila delete sekarang.

lepas tu biasa la kawan kawan lelaki aii sibuk nak carik awek lawa kat fb. kalau dapat yang lagi sexy itu bonus mark. hee. why on earth carik awek kat fb? agak2 nya cara kuno macam dialog di bawah dah tak laku kot.

John Travolta : "hai, nak kemana tu?"
Aii : "emm.. nak pegi library." *sambil gulung2 rambut (malu la tu)*
John Travolta : "oyeke? rajin awak study. boleh saya tau sape nama awak?"
Aii : "Halimah. awak pulak?"
John Travolta : panggil je saya..... *dum dum dum* JOHN TRAVOLTA"
Aii : "aww, sweetnya nama awak. saya suka!" 
John Travolta : bagilah no fon awak, boleh kita kenal lagi dekat."
Aii : *gentle siot mamat ney mintak no fon aii depan2* "01******** jangan lupa call pulak ye"
John Travolta : Thanx! *sambil menyanyi dalam hati 'jonggang jonggang jonggang, halimah gigi jonggang' 

haha. pandai tak aii buat skrip! ish da biasa da buat buat skrip ney. dulu masa form 5 masuk pertandingan sketsa kerjaya lawan sekolah sekolah sekitar daerah klang, sekolah ai menang tau! dapat no 2. haha. tengok la sape pengarah n penulis skrip nya :) *berlagak cam gagak tak* haha ok sambung sambung~


guna fb laju sikit. result dapat on time. mana mana awek yang keje dia mengadap laptop 24 jam per kilometer mesti cepat dapat boifren maya. amboi boifren pun nak maya kauu! hehe.

berbalik tentang persoalan kawan maya tadi tu. apa benefit dia korang agak agak?

ada satu kawan maya saya ni, mommy pinky nama dia. dia baru bersalin and dapat a very cute bby girl, irdina humaira. tapi tu la masalah ngan dunia maya ni. orang sibuk je nak dengki ngan kita. biar la kita nak share apa pun kan ngan public. tak kacau siapa siapa punya hak pun. why on earth people selalu je dengki ngan orang lain?

and tu jela kot nk bebel *padahal dah panjang gilaa weh!* hee :P

Thursday, October 7, 2010

im managing by?

if not managing by objectives.

1. managing by extrapolation - "if it ain't broken, don't fixed it" doing the same thing cause things goes well.
2. managing by crisis - true measure of a really good strategies is the ability to solve problem
3. managing by subjective - there is no general plan for which way to go and what to do
4. managing by hopes - based on fact that the future is laden with great uncertainty.

sources : buku strategic management (get it here!)














so much macam life kan? how we manage our life. by extrapolation ka, by crisis ka, by subjective ka or by hopes ka. anda yang mana satu??

as for me, i manage by hopes and crisis, also. hee.

pssh pssh : semakin nervous untuk peperiksaan. tapi kalau nervous patutnya stadi kan bukan mengadap papan kekunci aje. haa tu la budak ini!

Wednesday, October 6, 2010

esaimen tak siap lagi tapi asyik nak hupdate belog.

hari ini saya gembira. saya gembira sebab apa?  

sebab....

My naughty baby msg cakap dia selamat and are having fun there. and tell me dun wori. mau nya tak risaau?!! ouh alhamdulillah. tamau bebel panjang panjang kat dia sebabdah dua hari baru hari ni nak mesej kan. dari monday dok risau sebab takde sorang pun classmates awak yang update status. atleast kalau awak tak update, kawan kawan awak update pun takpe la. janji saya tauu. ni buat orang risau je.. ish. balik nanti siap la. cubit dia sampai lebam. hee :p

satu sebab je happy. tapi terus bole happy sampai malam. malam ni bole mimpi indah. walaupun tadi sebenarnya........ AKU SEDIH GILA WEH!!

PERTAMA, presentation SM yang macam apa je. kesian kat Syafiq tak dapat present for group presentation. kalau tau kita buat SWOT je kan, macam grup man, nani n dekyah. wat ilex je.. takyah nak bebel panjang panjang pasal corporate social responsibility la. pasal environmental laa. ish. damn!

KEDUA, nego tiba2 ada kuiz tadi. tak prepare pape pun. tak baca buku. semalam tido awal. nasib baik ingat lagi apa yang dia ajar last week. ingat ke? ingat la kot. kita tengok je nanti result. haha.

tu jela kot. poyo je sedih gilaa. haha. tu jela nak update. gud nite! selamat membuat esaimen di ucapkan kepada rakan rakan. mari kita pegi open house eh raya da abes la :p

pssh pssh : sayangilah anak anda! hukuman mati menanti mereka yang membuang bayi. watch out! im working on this matter to make sure all the guilty kne tembak! haha :P

Monday, October 4, 2010

kertas oh kertas!

25/10 - International Financial Management
27/10 - Negotiation
30/10 - international legal framework
2/11 - strategic management
12/11 - E-commerce
14/11 - international relation


best kan? siap ada gap 10 hari lepas paper strategic management dengan ecommerce. pastu dah la saya bukak pagar *paper paling awal start* saya jugak yang tutup pagar *paper palingg last abes* jum teman saya nangis jum!


pastu dah terlepas kedua dua wedding 'man in life' saya. haih. belah perempuan on 30-31/10. belah kitorang 14/11. dua dua saya tak dapat pegi. kesian tak? *cakap la kesiaaan pleasee.. ok tanak sudah!* to pak su : SELAMAT PENGANTIN BARUUU!! :)


pssh pssh
: rindu awak la!

Saturday, October 2, 2010

ada orang kan, dia nak culik sayang saya

apela pagi pagi dah menangis macam budak kecik. merengek rengek macam baby tak dapat susu. mengada ngada. bagi jela orang tu pegi. bukan lama pun. seminggu je kan. nanti dia balik la. haih budak neyy!!

CHINA! dont steal my bby! i give you a week je ok. *grr*

the bird flew away into a wet horizon,
a sunlight moment....
through whirlpools of sleep and awakening
i still await a return,
ripening mysteries,
unfurling rainbows.

- Ghulam-Sarwar Yousof. "Perfumed Memories"

pssh pssh : i'll miss you like i always do. come home safely so that we can always do our nyum2 things hee.. *naughty* and dont forget to eat. take care of yourself. dont forget to pray. dont forget me :(

Thursday, September 30, 2010

takde apa laahh xD

sepanjang minggu ini apa benda yang anda paling tak sangka sekali? mesti ada banyak kan. biasa la tu. kadang kadang things not happen according to plans. macam mana baik punya kita rancang rancang, tiba tiba tak jadi. tiba tiba musnah. tiba tiba hilang, dipukul, dibakar, dibuang *eh itu sosilawati and friends*

terus kita marah. kita bengang dan kita geram. itu biasa.

dan kenapa orang selalu judge kita dari luaran. bukan dia kenal kita. bukan dia selalu ada kat sisi kita. see us on our good and bad side. tapi still nak judge? kadang kadang pulak tu jatuhkan hukuman gantung terus. bukan nak siasat dulu ke. nak kenal lebih dekat ke.

kesian kan orang macam tu. mereka ney tak ada benda lain nak buat agaknya. tak ada benda lain nak cakap agaknya. asyik jadikan orang lain sebagai mangsa. yang kesian mestilah ai ni kan *tiba tiba* haha yelaa.. sebab kne dengar cerita yang macam tu. sakit je telinga tau.

pssh pssh : kawan2 semua dah baik dari cirit birit dan sakit perut ke? pegi indon 4 hari je. tapi da seminggu lebih ni still ada yang kat hospital lagi. kesiaan.. :(

sape nak temankan saya mandi hujan?

Staying with someone you really love even if you know you two can't be together for a lot of reasons are like standing under the rain. It feels good but you know it will soon make you sick – quotes

Saya pun suka duduk dalam hujan. Saya boleh menangis sepuas hati saya. Tak ada siapa nampak. Tak ada siapa tahu itu air mata ke air hujan. Saya boleh senyum walaupun air mata masa tu taknak kalah dengan air hujan. At least kalau bukan hujan, shower pun boleh lah. Janji saya rasa lega. Sebab kadang kadang malu nak menangis dalam bilik. Bilik mandi lebih privacy rasanya.

Haha melencong jauh dari quotes di atas kan. Sebenarnya quotes tu cakap, kalau kita kekal berpacaran ngan orang yang kita sayang sangat sangat walaupun kita tahu yang kita tak boleh bersama dengannya disebabkan berbagai bagai alasan seperti orang tua tidak restu ke. Dia anak perdana menteri sedangkan kita cuma anak singkong eh itu lagu singkong dan keju *eh ye ke? Ape ape je la* adalah seperti berdiri di bawah hujan. Ianya rasa bagus tetapi kita tahu yang ianya akan buat kita sakit kemudiannya. Baiknya hati tolong translate satu satu. PM Madinah tau ni mesti kena hambat  sorry prof!


Sebab bagi saya apa perlunya berpisah kalau dua dua saling sayang menyayangi. Apa perlunya berpisah jika dua dua saling memerlukan. Bagi saya berpisah itu hanya bila kita dah tak serasi bersama *eh macam ajai dengan nurul pulak* bila cinta yang hangat mulanya dah sejuk macam ais batu. Itu mungkin kukuh. Setakat perbezaan darjat, restu ayah bonda. Semua itu ada penyelesaiannyaa..

Masa mula mula kita buat keputusan untuk teruskan hubungan mungkin kita rasa ianya sebagai satu ‘tak apa, saya akan cuba’ tapi lama lama saya pasti kita akan surrender dengan benda yang kita taknak dari awal. Sedangkan ubi kentang kalau kita simpan lama lama pun bole busuk dan mengeluarkan bau yang tak menyenangkan. Apatah lagi hubungan antara dua manusia ini. kan?

pssh pssh : sejak kebelakangan ini sangat suka quotes. hm.. habis la lepas ni habis semua quotes kau nak komen. *jangan bg dia quote lagi. teruk dia ney*

Wednesday, September 29, 2010

whos your strongest figure?

“I am the product of a single parent home. My dad that I saw occasionally was not the strongest male figure for me at the time and I believe that ALL of my problems and relationship hang-up come from that relationship with my father. I've always heard people say, you know on shows like Dr. Phill and Montel that people pattern their relationship after the ones they have with their parents and 20 plus years later I see that why I don't have healthy relationships with men. I tend to be possessive or nonchalant; I stay at one extreme end of the specteum. Either I really like you, and I want you around all the time or I don't care at all about you and I treat you like isshh. I don't even have expectations for men anymore. I just expect them to do what they are prone to do, which is to disappoint, like my father. I hate to hold on to the past but at times I feel I am still that little girl who waited in the window for her father to pick her up on the weekends only to be disappointed when he didn't show. But now that I'm grown I don't wait by the window anymore.... *tear “

Disclaimer: I found this from no-longer-active-blogger while looking for a new url for my blog. But I forgot to credit this. If you found this yours, and you feels like I am trespassing your property please tell me ya 

Just a review of life.

I also have no strongest male figure in my life. I found myself climbing up the stairs to change the light bulb so that my mum and I’s night were bright and we can see each other. And found my mum and I having so much fun painting the house where we can paint each other body. Hehe  Also found that my mum never cried since you left us. I want her strongest figure, stand to own feet and gets sick when hari raya to come *ohh*

Pssh pssh : I just want you to be around *badly!*

Saturday, September 25, 2010

bertahan demi kita..

Artist : Wali Band
Title : tetap bertahan
Mood : indonesian song ;)

Tak pernah ku sangka Tak pernah ku duga
Kita kan berjumpa Dan telah bersama
Disiang malam aku Memikirkan kamu
Siang malam kamu Terfikirkan aku
Kita menyatu…

%
Jangan marah bila ku tak datang bila
Ku tak pulang bukan ku tak sayang
Kumohon kau jangan marah karena
Akan datang waktu ku tak pulang waktu
Ku tak datang.

Kini tiba saatnya kupergi
Kumohon jangan tangisi walau perih
Suatu saat nanti untukmu disini
Ku akan kembali…

Cobalah tetap bertahan Untukku
Dan coba terus bertahan menantiku
Sampai hari nanti sampai ku kembali

repeat %

pssh pssh : i really love this song. please dengar okayy!

dari ayat ayat cinta jadi satu kisah cinta

cinta dan keinginan untuk memiliki itu tidak sama.

kadang kadang kita selalu keliru. kita cinta dia atau kita cuma ingin memilikinya. sebab kedua dua perasaan ini kelihatan macam sama. kita tak perlukan sebab untuk jatuh cinta. kita tak perlukan pengesahan untuk jatuh cinta.

cinta bagi saya macam sesuatu yang kita tak boleh bayangkan apa rasanya. macam sesuatu yang boleh buat kita menangis tanpa alasan yang kukuh. macam sesuatu yang boleh kita gembira dan sedih dalam masa yang sama.

sedangkan keinginan memiliki cuma bila kita rasa tak mahu kalah dari orang lain. kalau ada orang cuba rampas kepunyaan kita, kawan kawan kita, orang yang kita suka. seolah olah macam satu kekalahan. itu bukanlah cinta. sebab bila kita cuba memiliki seseorang itu kita akan tega mengorbankan prinsip hidup kita.

cinta adalah yang menerima anda apa adanya. yang mengalah demi kebahagiaan anda. yang mendoakan kebahagiaan anda. yang merangka masa depan dengan anda. dan setiap perbuatannya ada anda (yang bermakna : anda dihatinya atau anda dimatanya atau anda difikirannya)

dan keinginan untuk memiliki itu datangnya bila kita mahu dia selalu ada dengan kita. kita mahu dia selalu faham kita sedangkan kita tak pernah berusaha untuk fahami dia. sedangkan kita selalu mengecewakan dia. dan kita mahu cepat cepat gengam dia. biar mati asal dia milik kita. lalu bila kecewa, hidup bukan lagi bererti.

bagi saya biarlah cinta saya sederhana. yang membuat senyum saya. yang umumkan pada dunia saya milik dia. yang menghormati orang tua saya. yang tidak menyimpan rahsia apa pun dari saya sebab bila saya tahu dia menipu saya, itu adalah perkara yang saya tak akan cakap kerana yang terluka cuma diri sendiri. yang berusaha untuk meletak saya bawah sikit dari tuhan dan rasulnya bawah sikit dari ibu bapa adik beradiknya bawah sikit dari dirinya sendiri. itu sangat cukup.

lalu memiliki perkara apa yang paling baik bukan la jaminan kepada apa apa.

pssh pssh : kalau dia benar benar untuk kita tunggu lama sikit pun tak apa kan. saya bukan takut komitmen malah saya dah jadi paling sedia. saya bukan takut dikecewakan saya cuma takut tak dapat jadi yang terbaik buat kamu. xx

Thursday, September 23, 2010

unsong story.

No sooner met but they looked. No sooner looked but they loved. No sooner loved but they sighed. No sooner sighed but they ask one another reason. No sooner knew the reason but they sought the remedy - William Shakespeare.

haha. jom translate malay kat google translate. hasilnya...

Tak lama bertemu, tetapi mereka tampak. Tidak lama tampak tetapi mereka cintai. Tidak lama mencintai tetapi mereka menghela nafas. Tidak lama mendesah tetapi mereka berkata satu alasan lain. Begitu tahu alasannya, tetapi mereka mencari ubatnya - William Shakespeare.


lalu gelak guling guling. apela pacik gugel neyy :p

pssh pssh : alhamdulillah perjalanan pergi dan pulang ke bandung-jakarta selamat. terima kasih atas doa doa anda semua. nak ole ole sila la claim di kaunter number 12. terima kasih (=







Friday, September 17, 2010

damn sweet!

Dah lama tak naik bus balik meru. Eh sape tau kat selekoh yang dekat ngan hotel tu da ada pizza hut. Saya baru tau. Haha

Seronok juga naik bus ya! Da tak ramai pulak mamat mamat bangla sekarang ni. Ouh dorng keje agaknya.

Masa bus ni berhenti depan esso tadi,
Saya nampak ada one old man ni, dia mcm tunggu orang. Dalam hati saya, 'apa la maghrib maghrib buat kat luar ney. Bawak basikal pulak tu. Mungkin orang gila'. Haha bersalahnya saya bila nampak one old lady yang bru turun bus td pg kt dia and dorng naik basikal sama sama.

Romantiknya. Kalau da tua tua pun ada rasa macam tu. Tunggu wife, kita balik sama sama. Jangan masa baru baru je nak tunjuk romantis.

Pssh pssh : Nak cakap dorng romantik jugak! Hehe. Bercuti ke indon esok. Doakan perjalanan saya selamat pergi dan balik okay. Supaya saya dapat naik basikal ngan my old husband (read : sy kekal muda sentiasa)

Tuesday, September 14, 2010

take your time, but i dont promise a waiting

kadang kadang kita tak tahu apa yang kita nak sebenarnya dalam hidup.

Kadang kadang kita tak tahu sama ada kita buat keputusan yang tepat atau tidak.

Kadang kadang kita tak yakin yang kita mampu jadi lebih baik, mempunyai lebih baik.

Dan kadang kadang juga kita terlalu yakin dengan perasaan kita sendiri sampai kita tak sedar kita luka kn pihak yang lagi satu.

'life is too short to wake up in the morning with regrets. So.. Love the people who treat you right, forget about the ones who dont and believe everything happen for a reason. If you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said it would be easy, just that it would be worth it'

pssh pssh: clock is ticking and time passed. Just live life to the fullest and make a differences. I dont mind makes mistakes and get hurt because that is the process of growing up. Lame.

Wednesday, September 8, 2010

diri anda. tanggungjawab anda.

Setiap perbuatan kita. Setiap kata kata kita. Setiap perlakuan kita. Cuma kita sahaja yang bertanggungjawab keatasnya. Sama ada nak senyum ke kita. Nak menangis ke kita. Cuma kita sahaja yang tentukan. Bukan siapa siapa. Bukan cikgu sekolah kita. Bukan mak kita. Bukan adik kita. Bukan kawan kawan kita.

Nak bagi mudah kena la bagi contoh kan? Hehe. Macam ni la. Kita main lumba lari. Siapa paling laju dia menang. Takkan la yang paling lambat pulak yang menang kan? Dalam seronok sangat berlari *maklumlah yang paling depan sekali* kita tak perasan dah terlanggar dinding. Auchh~! Tahu sakit. Siapa yang harus di persalahkan. Dinding tak salah, dia duduk diam diam je kat situ yang pegi langgar tu buat apa. Nak salahkan kawan yang ajak lumba lari tu pun tak boleh sebab dah la awak dah kalahkan dia *pastu terlanggar dinding pulak. Maluuu* so, kne la salahkan diri sendiri kan. Kenapa la lari laju sangat? Kenapa la bole tak nampak dinding kat depan ni? Kenapa la bangga sangat bila tengok kawan jauh tertinggal kat belakang?

Dinding tu cuma sebagai amaran. Kita bersedia atau tidak. kita fokus atau tidak. Kita boleh atau tidak untuk melangkah terus ke hadapan..

Sama juga macam cinta. Selalu saya dengar orang merungut. “kenapalah aku asyik dapat girlfren macam ni?” kenapalah aku asyik dapat boifren macam ni??” tapi kita sedar atau tidak sebenarnya kita sendirilah yang buat keputusan. Untuk jatuh cinta atau tidak pada si dia. Jadi kenapa tak nak bertanggungjawab atas keputusan kita. Kenapa tak nak bertanggungjawab atas pilihan kita. Setiap perkara ada penyelesaiannya. Jangan merungut, jika bukan jodoh lepaskan cara baik. Jangan cari musuh. Kalau masa cinta beriya iya cari peluang berjumpa, beriya iya telefon siang dan malam. Bila masa tak cinta terus jadi masa itu emas. Terus jadi “kredit anda tidak mencukupi untuk membuat panggilan seterusnya”

Kita selalu salahkan tuhan kenapa tak bagi bahagia tu kat kita. Kenapa kalau bahagia tu bagi kejap kejap. Seminggu, dua minggu, setahun, dua tahun. Kenapa tak selama lamanya?? Tapi kita sedar tak kalau Tuhan tu tak nak bagi, sehari pun mustahil untuk kita rasa bahagia. Inikan pula seminggu? Setahun? Jangan mimpi.

Kita bertanggungjawab atas apa yang berlaku atas diri kita. Pada segaris senyuman di wajah kita. Jangan lenyapkan senyuman orang lain yang sayangkan kita hanya kerana kedegilan kita mempamerkan tangisan kita. Bahagiakan orang lain dan diri sendiri akan turut merasa bahagia. Insya Allah.

Pssh pssh : I miss my naughty baby. Waiting for the sky to turn to grey so that I know another waiting day is over. But still, I have a lot *counting*

Sunday, September 5, 2010

M A T A H A R I : break fasting


Picture : Ana, Nawwa, Ara, Shireen.

The mataharian is not complete without cik maz kita. Tapi xpela. Shireen da ganti tmpt maz. Haha..

Dah lama xhang out sesama. Even ngn nawa yg satu kampus pun susah. Time do us apart. Ceewah.. Teringin nk buat kerja gila mcm dulu. Main redah je sbb nk tgk masjid terapung kat melaka tu. Padahal kwsn tu xley msuk.

Pastu lepak dekat court, tgk muvie berselimut bintang bintang. Romantic! Main dkt funfair smpai muntah muntah bru ingt nk blk.

Lepas tu karoke adalah perkara wajib kita tiap tiap minggu kan? Yela kt sgmt tu jela hiburan yang kt ada.

Paling rindu masa nk pegi dinner brass band. Saya dapat 4 org assistant. Make up artist, penata gaya, tkg jahit dan props. Gila style oh korang.

Sekarang dah dewasa. Tapi masih cinta kesemua kamu..

Pssh pssh : no more picture of us yg beribu ribu tu dlm my lappy. Bru kne serangan virus k1s1. Sbrng sumbangan dlm bentuk kaset atau vcd adalah di alu alu kan xD

Wednesday, September 1, 2010

buat wanita, anda tidak layak pun didera begitu.


"Hawa dicipta dari rusuk Adam. bukan dari kepalanya untuk dijunjung. Bukan dari kakinya untuk dijadikan alas.lainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidup. Dekat pada lengannya untuk dilindungi. Dan dekat dengan hatinya untuk dicintai."

pssh pshh : renung renungkan dan selamat beramal :)

sila senyum hari ini, esok dan selamanya

"jadikan senyuman hari ini inspirasi hari esok"
-Ara Zainal-


tiba tiba poyo nak buat quotes sendiri. haha.. sume salah bilik mandi pagi tadi sebab air sejuk sangat lepas tu otak pulak berpusing dengan pantas sampai kalah kelajuan cahaya. eh tipu je laa :p

kenapa senyuman hari ini sebagai inspirasi hari esok? sebab kita tak tahu future. mana tau entah entah esok ada sesuatu yang bakal buat kita menangis. tau perkara yang kita taknak tau. tengok perkara yang kita taknak tengok.

sekurang kurangnya kalau kita jadikan senyuman hari ini sebagai inspirasi. manalah tau kan hari yang paling sedih dalam hidup kita pun, kita boleh senyum. bila tau boifren curang pun bole senyum and cakap "takpelaa.. dah memang perangai dia macam tu, nak buat macam mana?" pastu bila ada ahli keluarga terdekat meninggal dunia kita cakap "takpe, redha je.. tuhan lagi sayangkan dia"

uih.. positifnyaa.

tapi sekarang saya dah tak bole jadi se-positif itu. susah! mungkin sebab faktor usia yang makin meningkat makanya dah jadi super sensitif. sampai hal kecik pun dah rasa macam langit tu nak runtuh dah. kan sakit jiwa raga tu.

jangan marahkan hujan hari ini jika mentari tak muncul keesokannya.

Sunday, August 29, 2010

it is may not a happy ending. but life must go on.


SENYUM MACAM SAYA!

eh jangan lah. buruk! hehe.. walaupun tengah busy buat BIID punya website masih ada masa nak snap snap picture. nak kena babap dia neyy~! website tu dah 50% siap. insyaallah before 1/9 mesti dah siap la kan? :) kenapa tah la kan dalam pic ni senyum macam tu. oh ya sebab duduk dekat OLD TOWN la kan, dapat wifi free. pastu white coffee yang pahit nak mati. sebab tu happy kot.

finally the things yang paling kita takut dah pun jadi sampai bila ianya berlaku kita dah tak tau sama ada kita boleh senyum macam di atas atau tidak *sila refer gambarajah* apa yang paling penting, sabar itu harus ada. letak DIA paling atas more than everything. we wont go astray. we wont be sad.

just remember macam mana teruk pun sekali pun apa yang kita rasa sekarang, adakah dapat nak compare ngan orang lain? palestinian for example, they lost parent and sibling. how hurt they are? REALLY HURT! tuhan uji kita sikit, jadi kita kena bersyukur. i dont know what will happen with me if i lost them all. bebelan mama, bebelan si kecik, rintihan nenek mengadu sakit kaki. they are all the beautiful sound in my heart now.

tuhan tak akan menguji kita lebih daripada yang kita mampu. jadi bersabarlah. dugaan itu datangnya dalam berbagai bagai bentuk. itu terpulang pada kita macam mana nak mentafsirkannya. tak semestinya kalau kita sedih hari ini selama lamanya kita akan sedih. dan bila kita tidak lagi bersedih mungkin kita akan tergelak sendiri bila memandang ke belakang memikirkan betapa bodohnya kita bersedih kerana perkara tersebut.

please remember that you always have place in my hearts and you can come to me anytime you want. tell me story. cried on my shoulders. wet my shirts. it is ok because i promise to you i will be a good friends to you and other person doesnt matter.


pssh pssh : nak carik baju raya kaler oren tahun ney.. nak sama dengan budak naughty! nnti kita pakai sama sama ari jumaat tau :)

Saturday, August 28, 2010

i wont fall out of love

Singer : cheryl cole
song : parachute
mood : appreciated.

I don't tell anyone about the way you hold my hand
I don't tell anyone about the things that we have planned
I won't tell anybody
Won't tell anybody
They want to push me down
They want to see you fall (Down)

Won't tell anybody how you turn my world around
I won't tell anyone how your voice is my favourite sound
I won't tell anybody
Won't tell anybody
They want to see us fall
They want to see us fall

% I don't need a parachute
Baby, if I've got you
Baby, if I've got you
I don't need a parachute
You're gonna catch me
You're gonna catch if I fall
Down, down, down (2x)

Don't believe the things you tell yourself so late night and
You are your own worst enemy
You'll never win the fight
Just hold on to me
I'll hold on to you
It's you and me up against the world
It's you and me....(Love)

repeat %

I won't fall out of love
I won't fall out of,
I won't fall out of love
I won't fall out of,
I won't fall out of love
I won't fall out of,
I won't fall out of love
I'll fall into you (2x)

repeat %

pssh pssh ; this is the song we heard on our first date aite? at the archery. oh now i am addicted to this :)

the matter of heart.

its you who makes my heart beat faster
its you who fills my nights and days
its you who my thought goes to
its you who care about me
its you who makes my lips put the smile on
its you who i think sweet and being nice to me
its you who knock my door just to hand me a book
its you who tell me 'the star is there' but there is none!
its you who makes me want to fly there just to meet up
its you who buy me a cake just because i refuse to study
its you who makes me feels like 'i am the prettiest woman in the world'


its you, the only reason of this entry!


pssh pssh : love is beautiful you know? its made us realize that finally a real man has come to rescue. ahah joke sahaja! but dont be trapped in too deep because you just dont know when the love will leave until both of you are legally married *mood : mencari yang halal (=*

Monday, August 23, 2010

janji kekasih

Artist : Afgan
Song : Padamu ku bersujud
Mood : (=

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah

*
Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Reff:
Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud

Back to *, Reff
repeat reff

pada-MU

Sunday, August 22, 2010

awesome. but sayangg they can't fly

tak sia sia melawat muzium hari ni. walaupun sebenarnya rasa muzium tu satu tempat yang menakutkan or scary la kata orang, yela kan ada orang cakap macam macam perkara aneh berlaku kat muzium ni. ouh i loves butterflies :)


BLACK AND WHITE, sweet!


GREENY, bright!


LEOPARD, eheh =)


BE IN LINE, naughty!


PRETTY, oh!

GOOD DAY, loves!



all thanx to budak ini. me enjoy the day! :)

Saturday, August 21, 2010

sebagai lelaki awak sepatutnya bangga.

saya bukanlah. dah terang terang nama pun Ara Zainal. confirm la perempuan kan. takyah jumpa doktor dah, physically da nampak ouh dia perempuan :) *takyah buat background check dah tau =p*

NUR AQILAH BT MUHAMMAD AZMI

bangga sangat kan. tengok la tu. nama cousin saya duduk belakang nama anak dia. tak tau la apa orang lain akan cakap tapi bagi saya ouh sangat teruja :) bangga la weyh sebab ingat senang nak suruh orang pakai nama kita? haa.. lelaki je dapat privilege ni tau. ai tak dapat *cry*

tapi ai tak tau la nape kan orang suka sangat letak Abdullah kat belakang nama anak dia. cubalah kira kat Malaysia ney da ada berapa banyak. ish ini bukan pasal nama bapak dia Abdullah. ni pasal anak-paling-kesian-dalam-dunia. mak bapak enjoy dapat sedap, yang merana, yang sakit, yang kena buang... ANAK.

for all the guys out there, why dont you think before you do things? it is not i put a blame on you but sometime yes you are the one where the blame should goes to. eh hello i am discriminating. so what?

awak taknak ke ada orang and i mean it. ORANG. guna nama awak kat belakang. "sila isikan nama penuh awak" J O H N T R A V O L T A B I N A H M A D A L B A B. eh, sejak bila tah John travolta ada bapak nama Ahmad Albab? haha.

pastu nanti orang tnya, bpe orang da anak kau? bole la jawab dengan bangga "8 orang" wah wah ramainya :p daripada nanti kau jawab macam ni "tah la aku pun tak sure, ada anak ke tidak eh?" dengan kepala yang dah putih macam salji lepas tu kulit dah kedut kedut. ingat anak luar nikah kau nak jaga kauu? silap silap kau jadi orang yang dia paling benci eh atau paling baik pun dia tak kenal kau.

bangga jadi lelaki sebab ibu yang lahirkan susah susah. bawak baby dalam perut 9 bulan 10 hari. dengar cerita berat macam bawak gajah tak tau la waulahualam sebab tak pernah rasa lagi. and at the end lelaki yang dapat nama. okay uu pun menyumbang jugak la. thanx 4 the sperm is guess.

tapi tu la. man and woman. they complete each other. tuhan itu kan saaangat adil. nama ayah cuma duniawi. bila kita meninggal dunia, its will be like this ADAM BIN FARRAHANIZAH. eh tu nama anak pertama saya insyaallah :)

Friday, August 13, 2010

entri tertunggak

sengaja la check old post sume kan. then pegi dekat Draft. eh bnyak gila entri tak publish lagi. ada di antaranya yang dah lapuk dah. kata orang dah basi da. HAHA. sorry belog ku sayang. It is sumtimes ai dun have enough time to finished what have i started. so terbengkalai macam tu lepas tu tekan butang DELETE. alahaii..

ingat nak je smbung. but but takde idea... nasib kau la entri duduk dalam tong sampah diam diam k. eh besok je la baru update lagi.

pshh pshh: someone told me that he likesss *saje nak letak sss bnyak2, buat buat macam dia suka gila la kononnya* my entry. HAHAS. sila boleh belah sekarang. and he told me to keep on blogging. eh happy gila la ada orang suka bace belog kau yang hitam and tak terurus tu. ngee *senyum lebar lebar*

Wednesday, August 11, 2010

saya ada duit seringgit, saya nak beli ais krim, gula gula dan jajan roro

cukup tak rasa rasa nya?

tiba tiba teringat masa kecik. cte dulu la pulak kan. suka sangat kumpul pemadam. sape ingat ada pemadam yang empat segi tu pastu ada macam macam gambar. saya suka kumpul dari A sampai Z. dari buaya sampai zirafah. kata astro "macam macam ada"

eleh.. setakat pemadam 20sen. apa la sangat kan. *hoi! kalau da sehari kauu beli satu pemadam. sebulan kauu da ada 30 pemadam. 0.20x30=3.00. bangkrap bangkrap* selain pemadam saya jugak suka sangat kumpul pensil kayu. HB tak main la. nak 2B jenama staedler (btol ke eja ney?) tah nak buat apa tah bnyak banyak? sengaja.

kalau cerita pasal demam pulak selalu buang ubat pil belakang peti ais sebab ubat kan tak sedap. mana ada orang suka. pastu dah besar umur da 21 tahun pun buang ubat lagi. tapi tak buang belakang peti ais da. "kan saya dah suruh awak habiskan antibiotik tu, kenapa tak habiskan?" haa dah padan muka sebab sakit dah 3 minggu tak baik baik. *sila tepuk tangan*

lepas tu kalau bulan puasa suka sangat curik2 minum air sejuk dan kurma dalam peti ais. HAHA nasib baik kecik lagi belum kena ganti puasa. pastu bila mama suruh rasa masakan dia terus pura pura puasa sebab nak dapat duit raya banyaaak sikit la daripada biasa :p haa now da menyesal sebab dah tak dapat puasa penuh 30 hari.

eh ada lagi sekarang dah jadi budak baik sikit dah tak mintak seringgit kat mama nak beli jajan. sekarang mintak mama beli baju, bag, laptop, kereta haa ok tipuu je :)

selamat berpuasa semua~!

hari ni 1 Ramadhan. so kena wish sume orang selamat berpuasa. haa... jangan tak puasa pulak tau kawan kawan. kalau yang perempuan tu boleh la di maafkan kan. hehe

dah sibuk dah nak carik baju raya, kuih raya, jalan raya eh salah. pastu nak carik lagi duit raya. sape nak bagii?? ish nak claim duet raya tahun lepas la. haha.

ok la semua. express update i call this

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK

pshh pshh : pendrive baru beli tak sampai sebulan dah hilang. 8GB pulak tu. sape jumpa pulangkan la balik k. maceh :)

Tuesday, August 10, 2010

Monday, August 9, 2010

i got this greatest, who ask for more?

tahu tak apa rasanya bila dia penuhi semua ingin kita? paling tidak dia berusaha untuk tidak mengecewakan kita. paling tidak dia abaikan diri dia untuk lihat segaris senyum di wajah kita? itu dia orang yang saya cinta. the one that i finally want to reveal.

one said that "mum, will put her child PALING ATAS!" tapi dia lebih hebat dari ibu. lebih hebat dari mak. lebih hebat dari mummy. MAMA is the greatest person ever!

dia cuma ibu biasa. apa yang buat dia luar biasa :
masa saya nak balik shah alam dia hantar sampai stesen bus. before that kami singgah BSN. dia cakap "withdraw semua" then i replied "ok". then saya check balance RM80 only. then i draw all and give it to her. she asked me "ni je?" saya jawab "haah" then she wonder nape gaji dia tak masuk lagi so on so on... the moment is bila dia bagi all RM80 to me. i repeat ALL! she gives me everything sampai tak tinggal satu pun untuk dia. but then i refuses to accept.

dia mungkin cuma ibu yang biasa, tapi dia anak yang luar biasa bila :
pegi ke mana mana kedai atau pasar, dia asyik kata "nenek mesti suka makan ini" atau "atuk nak tak ye makan ikan ni" asyik concern pasal ibu dan bapanya bila balik rumah dia cakap "eh mama lupa nak beli sayur tadi" padahal dok sibuk beli nenek punya sayur. haha.

ibu kita cuma satu. paling tidak ibu yang melahirkan kita. macam mana teruk pun dia, carilah kabaikan darinya. macam mana banyak bebelan dia pada kita pun, sebagai tanda dia sayangkan kita. sebab tanpa ibu, siapalah kita.

she bring us to this world. tanpa dia kita tak kenal lisa surihani. tanpa dia kita bukan siapa siapa. sayanglah ibu kita selagi dia masih bernyawa di dunia. kasihi lah dia selagi dia ada disisi. tak guna menyesal kemudian jika hari ini kita cuma mencari kesalahannya.

Tuesday, August 3, 2010

dugaan itu persisnya melihat airmata

"menarilah dan terus ketawa
walau dunia tak seindah syurga
bersyukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia selamanya....."


walau apa pun yang menimpa kita. bersabarlah. kerana tuhan itu maha adil. DIA tak akan menduga kita lebih daripada apa yang kita mampu.

bila kita memandang segalanya itu datang Allah SWT, yang menciptakan segalanya, yang menimpakan ujian yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu, pasti akan tenanglah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan sesuatu yang sia sia. Bukan DIA tak tahu derita hidupmu, retaknya hatimu. tapi, mungkin itulah yang dia mahu kerana hati yang sebeginilah selalunya lebih lunak dan mudah untuk akrab dan dekat dengannya.

andai jatuh, bangun kembali
akan ku pimpin tanganmu,
kau aku kita bagai satu nada,
seirama berjoget berdua.

Wednesday, July 14, 2010

malam la malam

what is MLM real is?
it is Multi Level Marketing.

you know the pyramid things are? yes, that how MLM works. what i am trying to say here is whether MLM is the right way to generate income? No for myself but i dont know how this things work on you. everyone have their own ideas right?

in my opinion :

what ever they said about MLM like "this program is not asked you to search for people, just introduce them" HAHA. still on logic we still need to find people to be introduced with that MLM-what-the-heck?

as you know (or maybe you dont?) MLM works like pyramid. for example : me (Ara) search oh not search but introducing my other friend (i have to. like i have choice) then after certain number you dont need to find anymore? you know? ok you dont.

this is where i think the problem of MLM. if i can introduce to certain number of friends then i get profit. what do you think if i fails in doing so? i have to bear the losses rite? thats not fair. even if i managed to get the needed amount, how about my so-called-introduce-friend will get? they will face the same thing as me. going nowhere to find "friends". it is like i am putting burden on my-so-called-introduce-friends.

i hate the fact of being cheated so that i hate the fact that i am put burden on someone shoulders. i just want to be happy and make my people around me smile (atleast!) eh. emotion overload when someone tricks me for the MLM. for what ever reason i am not interested.

a little update : hey, me going for my practical next semester! woah, that gonna be great! :) yeah i will miss my classmates so do miss me ya fellas! im taking 27 credit hour this semester. wish me luck.

lurves.**

Friday, July 9, 2010

ada yang bukan tak ada.

i read this from here and i found this interesting to be shared with. this is for a friends who confuse her feeling. this is for a friends who need some space. this is for a friends who ungrateful on what they have now. this is for me (the exact person) to stop ignoring other people feeling. heart, mind and soul.

Disaat

Disaat kamu ingin melepaskan seseorang..
ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya.

Disaat kamu mulai tidak mencintainya..
ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya.

Disaat kamu mulai bosan dengannya..
ingatlah selalu saat terindah bersamanya

Disaat kamu ingin menduakannya..
bayangkan jika dia selalu setia

Disaat kamu ingin membohonginya
ingatlah disaat dia jujur padamu

Maka kamu akan merasakan arti dia untukmu
Jangan sampai disaat dia sudah tidak disisimu.
kamu baru menyedari semua arti dirinya untukmu

yang indah hanyalah sementara
yang abadi adalah kenangan
yang ikhlas hanya dari hati
yang tulus hanya dari sanubari

tidak mudah mencari yang hilang
tidak mudah mengejar impian
namun yang lebih susah mempertahankan yang ada
karena walau tergenggam bisa terlepas juga.

ingatlah pada pepatah,
"jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini"
belajar menerima apa adanya dan berpikir positif

hidup bagaikan mimpi, seindah apapun,
begitu bangun semuanya sirna tak berbekas

rumah mewah bagai istana
harta benda yang tak terhitung
kedudukan dan jabatan yang luar biasa, namun

ketika nafas terakhir tiba,
sebatang jarum pun tak bisa dibawa pergi
sehelai benang pun tak bisa dimiliki

apalagi mau diperebutkan
apalagi yang mau disombongkan

maka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
jangan terlalu perhitungan
jangan hanya mau menang sendiri

jangan suka sakiti sesama
apalagi terhadap mereka yang berjasa bagi kita

belajarlah tiada hari tanpa kasih
selalu berlapang dada dan mengalah
hidup ceria, bebas berleluasa

tak ada yang tak bisa di ikhlaskan
tak ada sakit hati yang tak bisa dimaafkan
tak ada dendam yang tak bisa terhapus.

Ara Zainal

Why dance if you can sing?
Why hate if you can love?
Why run if you can walk?
Why sad if you can put smile on.

Thursday, June 17, 2010

sayang sape2 pun bole cakap.

song : Bila cinta (OST Lagenda Budak Setan)

singer : Gio

mood : bukan kisah gembira.

Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
uuuuuuuu…
Dalam harapan


P/S : baru tengok cerita lagenda budak setan dengan housemates. (=

wow award!

ada orang bagi saya award uh. please click dekat title kalau nak tau sape.



see. GLAM award lagi! aww. nak sign sekali tak? haha :P
pastu kne jawab soalan eh?


1) kenapa kamu suke blogging?

sebab saya suka menulis (=

2) adakah kamu bahagia dengan kehidupan kamu sekarang?

happy of cos. i got my family and all caring friends. loves.**

3) apakah impian kamu 5 tahun akan datang?

good job and a boyfriend. family maybe (=

4) siapakah orang yg kamu mahu sentiasa di sisi kamu?

mama
my other family members
my bestfrens
all i want *tamaak*

5) sila beri award ini kepada 5 orang blogger yg anda suka...

Afya
Azizi
Beiya
Sarah
Mr Dzul


to pemberi award thanx tau. loves.**

Tuesday, June 1, 2010

a good essay

It was midday when I reached the beach and the sun was blazing hot. However, a gust of wind cooled its scorching rays, leaving a warm atmosphere. The salty air that blew against my face left tingling feeling on my lips. Apart from the gentle sound of the lazy waves lapping the shore, everything was serene and silent.

I strolled slowly on the prickly sand, gradually becoming obvious to the world around me, as I contemplated my love life. It seems like only yesterday that Dylan had asked me to marry him. Being engaged to him was like a dream come true after six month of counting.

But what happen just now was a puzzle. Was it my fault? I didn't think so then. Anyway, he told me as soon as I had arrived at the office that he wanted to end our relationship. I was stunned, especially when he told me he has seeing someone else.

Actually, though I had already sensed the changed in his feeling for me recently even before he told me it wasn't going to work out between us. There were clues : He sounded unhappy when I rang him out of the blue, he was often secretive about his whereabouts lately and he was "too busy" and never had enough time to ring me, let alone have dinner or to go to the movies with me.

Surprisingly, I felt no heartache. True, I was a little dissapointed because I felt that I had wasted two precious year of my life with someone I wasn't going to end up with. But I didn't beg him to change his mind.

I was suddenly aroused from my thoughts by the light pitter-patter raindrops on my nose. The sky was no longer bright, dark ominous clouds shourded the sun and a sudden bolt of lightning flashed across the afternoon sky. An empty can and some dry coconut leaves were pushed across the beach by the strong wind. Soon the smooth calm sea turned into an ocean of fierce, turbulent waves.

As I stood, facing the sea, unaffected by the rising storm, I thought to all the fish in the ocean. They seemed carefree and enjoy exciting life of high adventure and risk. Although for a brief span of time.

I laughed to myself to realise that similarly there were really many fish out there. So, why should I hope over an affair gone away? I resolved then to leave Dylan in the past, live my present life to the fullest and look to the challenges facing me in the future.

Wednesday, May 19, 2010

tangga ke syurga


There's a lady who's sure
All that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven

When she gets there she knows
If the stores are all closed
With a word she can get what she came for

Ooh, ooh, ooh, ooh, ooh
And she's buying a stairway to heaven

There's a sign on the wall
But she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have
Two meanings

In a tree by the brook
There's a songbird who sings
Sometimes all of our thoughts are
Misgiven

Ooh, it makes me wonder

Ooh, it makes me wonder

There's a feeling I get
When I look to the west
And my spirit is crying
For leaving

In my thoughts I have seen
Rings of smoke through the trees
And the voices of those
Who stand looking

Ooh, it makes me wonder

Ooh, it really makes me wonder

And it's whispered that soon
If we all call the tune
Then the piper will lead us to reason

And a new day will dawn
For those who stand long
And the forests will
Echo with laughter

Oh, whoa, whoa, whoa, whoa, ooh, whoa, oh

If there's a bustle in your hedgerow
Don't be alarmed now
It's just a spring clean
For the May queen

Yes, there are two paths you can go by
But in the long run
There's still time to change
The road you're on

And it makes me wonder

Aw, uh, oh

Your head is humming and it won't go
In case you don't know
The piper's calling you to join him

Dear lady, can you hear the wind blow?
And did you know
Your stairway lies on the whispering wind?

(Solo)

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hard
The truth will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll

And she's buying a stairway
To heaven...

istikharah dan petunjuk

saya tertarik mahu menulis tentang istikharah dan petunjuk-nya selepas membaca entri ini fitnah petunjuk istikharah.

dulu saya pernah la juga nasihat kan kawan2 yang dalam delima untuk menentukan mana yang baik bagi mereka mana yang tidak. malah saya dengan baik hati sanggup juga menaip doa istikharah sepanjang 5 page *dalam text message ok!* sebab nak kawan saya tu betul betul yakin kalau dia mintak petunjuk Allah SWT. tapi saya tak pernah buat pun.. mana la saya tahu petunjuk tu macam mana. ingat mimpi je da bole.

itu dulu la. dalam 2 tahun lepas.. lepas tu bila saya da dekat dengan DIA. saya pernah solat istikharah. untuk apa tak perlu la saya rungkai sebab dan musabab-nya. saya keliru itu aja. hari pertama saya langsung tak mimpi *malah langsung tak boleh tidur semula!*

lalu menalifon si kawan baik Nawwa Aien. dan atas nasihat dia saya buat berhari2 demi menetapkan pendirian. terlalu cetek rasanya kerana saya terlalu menantikan mimpi yang konon-nya Allah nk bagi macam tu aja? lalu frust. selepas 7 hari beristikharah akhirnya saya ambil keputusan mengikut 'apa yang hati saya lebih berat kepada'. itu pun atas nasihat si kawan baik.

the truth is, petunjuk dalam istikharah bukan hanya mimpi. dan betul ke petunjuk itu datang dari mimpi juga? kadang2 bila saya ragu ragu terus rasa nak buat istikharah. lepas baca entry ni dah tak nak lah! :)

bukan saya tak nak percaya pilihan yang Allah berikan pada saya. tapi saya tak nak kelihatan memberi 'option' supaya Allah pilihkan apa yang saya cenderung kepada.

contoh :
saya seorang pelajar. tapi saya dah tak sanggup lagi nak mengadap buku dan peperiksaan. rasa letih dan macam macam rasa wujud.. lalu melakukan istikharah dan mengharapkan Allah bagi saya jawapan sama ada nak berhenti belajar atau teruskan apa yang saya dah mulakan. padahal saya lebih cenderung pada berhenti belajar sebab dah tak larat kan. so, macam saya paksa Allah bg mimpi agar saya berhenti belajar. ish. cannot!

tuhan beri kita ujian dan dugaan sebab DIA tau kita mampu menghadapi dugaan dan cabaran yang di berikan. dia tak menjadikan sesuatu itu sia sia. pasti ada manis menanti di hujung perjalanan.


loves.**

Tuesday, May 18, 2010

biar miskin harta, jangan miskin akhlak

mana yang lebih bagus, miskin atau kaya?

ada orang akan kata orang kaya selalu kurang bersyukur. mereka gunakan harta ke arah jalan kemaksiatan, bukan jalan keberkatan. tapi saya kata, miskin juga punca kenapa kita kurang bersyukur. bila kita miskin secara tak langsung kita akan fikir, "tuhan tak sayang aku, dia tak bagi aku kesenangan. buat apa aku nak bersyukur?"

saya tak bercakap secara overall. cukup sentuh sedikit di mana mana. bukan niat mengaibkan siapa siapa. cuma peringatan pada diri sendiri dan pembaca setia blog saya ini. itu sahaja.

selalu miskin di jadikan alasan. munasabah ke? munasarawak pun tak okayy?

miskin jadi punca kita main tikam nombor.
miskin jadi punca kita mencuri *secara kecil kecilan*
miskin jadi punca kita malu pada salasilah keturunan kita.
miskin jadi punca kita menderhaka ibu bapa kononnya mereka tak bagi kesenangan.

bersyukurkah anda?
bersyukurkah saya?
soalan yang harus anda jawab dengan jujur sejujurnya...

bagi saya, biarlah kita miskin harta tapi mempunyai akhlak sebaik nabi.
walau miskin tetap di sanjung kerana budi pekertinya.
walau miskin tetap dihormati kerana sopan tutur katanya.
walau miskin tetap disayangi kerna kerendahan diri.

jangan kita, dah lah miskin. di benci pula orang sekeliling.
jangan kita, dah lah miskin, menyakiti pula hati ibu dan bapa.
jangan kita, dah lah miskin, di murkai pula oleh tuhan.

itu tak cool tahu?

saya lihat sebenarnya dilema orang kita.
tipikal malaysia atau acuan barat?

^_^ next entry nanti saya cerita pasal orang kaya pulak okay? sebab kan saya dah janji. (*-*)



loves~

terBAIK. belum lagi.

saya selalu nak jadi yang terbaik, mempunyai benda yang terbaik, mempunyai kawan yang terbaik, mempunyai kekasih yang terbaik dan mempunyai keluarga yang terbaik.

saya rasa saya dah cukup berusaha untuk dapat yang terbaik. untuk jadi yang terbaik.
saya nak jadi anak yang terbaik
saya nak jadi cucu yang terbaik
saya nak jadi sahabat yang terbaik
saya nak jadi pendengar yang baik
atau sekurang kurangnya jadi pemerhati yang terbaik
dan isteri yang terbaik jugaaa!

tapi.
macam mana saya rasa saya dah berusaha gigih sekali pun
saya masih belum dapat buat dengan terBAIK!
masih bukan anak yang baik
masih bukan cucu yang baik
masih bukan sahabat yang baik
masih bukan pendengar yang baik
malah masih juga bukan pemerhati yang baik
isteri yang baik apatah lagii..

maafkan saya jika saya kurang di mana mana.
saya masih manusia biasa.
masih buat kesilapan
masih keliru dengan hati dan perasaan.

janji untuk buat yang terbaik pada semua
terutama pada pencipta. saya masih sangat berusaha.

ingatkan saya jika saya leka.
tegur saya jika saya alpa
bagitahu saya jika saya lalai.
anda semua harus bantu saya agar saya dapat jadi yang terbaik

inikan yang anda mahu?
jadi, sila bantu :)

Sunday, May 2, 2010

whataya want from me?

Artist : Adam Lambert
Song : What do you want from me
Mood : thinkingg

Hey, slow it down whataya want from me
Whataya want from me
Yeah I’m afraid whataya want from me
Whataya want from me

There might have been a time
And I would give myself away
Oooh once upon a time I didn’t give a damn
But now, here we are so whataya want from me
Whataya want from me

Just don’t give up I’m workin it out
Please don’t give in, I won’t let you down
It messed me up, need a second to breathe
Just keep coming around
Hey, whataya want from me
Whataya want from me
Whataya want from me

Yeah, it’s plain to see (plain to see)
that baby you’re beautiful
And it’s nothing wrong with you
(nothing wrong with you)
It’s me, I’m a freak (yeah)
but thanks for lovin’ me
Cause you’re doing it perfectly
(it perfectly)

There might have been a time
When I would let you step away
I wouldn’t even try
But I think you could save my life

Just don’t give up I’m workin’ it out
Please don’t give in, I won’t let you down
It messed me up, need a second to breathe
Just keep comin around
Hey, whataya want from me (Whataya want from me)
Whataya want from me (Whataya want from me)

Just don’t give up on me
(uuuuuuh) I won’t let you down
No, I won’t let you down

http://www.elyricsworld.com/what_do_you_want_from_me_lyrics_adam_lambert.html
(So I) just don’t give up
I’m workin it out
Please don’t give in, I won’t let you down
It messed me up (It messed me up)
Need a second to breathe
Just keep coming around
Hey, whataya want from me

Just don’t give up I’m workin’ it out
Please don’t give in, i won’t let you down
It messed me up, need a second to breathe
Just keep coming around
Hey, whataya want from me (whataya want from me)
whataya want from me (whataya want from me)
whataya want from me

Marry me, Bella.


haha ok tak boleh blah propose bella guna belon =)

i feels like thinking now *cause i always do!* i may fails to recognize what i feels toward others.
sometimes i feels like loving you. but the truth is i don't.
sometimes i feels like leaving you. but the truth is i don't want to.

in easy word,
what we feels may not what we exactly want!
i want this. i want that. i want you.
but something unexpected my happen.

i just lied you know? just lie! the truth that i am s0oo0oo ego can't be revealed. its so precious. *want some talk to the hand? wo0oot~*

i don't want to waste any of my precious time hooked up to something that didn't sound promising to me. i am tired!. maybe this is what i feels now. who knows what am i exactly want? neither do i...

we are not living in a different world. I am human and you are not a vampire where werewolf can exist as a third party *tiba tiba* because we control our feeling.

we may not know what we exactly want but we can make our self to react accordingly. i may wrongly interpret at the very first. so i guess where should i cried? some shoulder pleaseee!


loves**