Wednesday, December 30, 2009

kemurungan

Ada lima faktor digunakan bagi mendiagnosis kemurungan.
  • Mood negatif- rasa sedih, rasa ingin menangis, risau mengenai perkara buruk, risau atau kecewa dengan semua perkara dan tidak berupaya membuat keputusan.
  • Masalah interpersonal - kesukaran atau masalah berinteraksi dengan orang, anti sosial dan kerap mengasingkan diri (pengasingan sosial).
  • "Ineffectiveness" - penilaian negative terhadap keupayaan diri sendiri.
  • Anhedonia - tiada tenaga, tidak upaya menikmati pengalaman menyeronokkan, masalah tidur, hilang selera dan suka menyendiri.
  • Rendah jati diri - tidak suka diri sendiri, rasa tidak disayangi dan cenderung untuk bunuh diri.
source :http://e-kesihatan.blogspot.com

kemurungan akan menyebabkan kita sukar membezakan yang salah dengan yang betul. so, kita akan sering silap bila membuat keputusan.

selain itu juga kemurungan akan menyebabkan kita kurang bersosial. kita akan kurang berkawan dan kawan yang ada akan pergi seorang demi seorang meninggalkan kita. tapi kawan baik anda tak mungkin meninggalkan anda di waktu waktu sukar ;)

anda berpotensi tinggi untuk melakukan perkara yang tak sepatutnya untuk menghilangkan rasa resah. sebagai contoh dadah, alkohol dan rokok. sebaiknya serahkan sahaja gundah hati anda pada yang di atas kerana dia lebih tahu apa yang terbaik untuk anda. redha.

bila kita menghadapi kemurungan, kita akan lupa menjaga penampilan diri. gaya. mutu. keunggulan ;) sebab kita asyik fikir dan mencari sebab kenapa kenapa kenapa?

juga akan membuatkan kita jarang keluar rumah. asyik memerap di dalam bilik. jadi, potensi kita untuk mendapat kawan baru juga semakin tipis dan ini secara tidak langsung menjadikan kemungkinan untuk mendapat gf/bf baru jadi negatif.

keluar dari kepompong kesedihan anda dan bina hidup baru. jadikan tahun baru ini sebagai permulaan baru untuk anda menjadi yang lebih baik dari sebelumnya bukan menjadi lebih teruk.

nk ucap Selamat Tahun Baru 2010 :)


Monday, December 28, 2009

syurga


"mencari syurga tanpa amalan adalah
dosa daripada segala dosa"

*Hassan al-basri


"siapa yang menyangka bahawa tanpa usaha dia akan dapat masuk syurga maka orang itu hanya berangan angan sahaja. dan siapa yang menyangka bahawa hanya dengan usaha sahaja dia akan masuk ke dalam syurga maka orang itu telah merasa kaya dengan nikmat Allah SWT"

*Saidina Ali K.W

saya berpendapat tentang cinta

banyak dah kita buat demi si dia yang tercinta. tapi kadang kadang ada satu tahap kita akan rasa tertipu. bukan si dia yang pandai berhelah. tapi sebab kita terperangkap dalam emosi diri sendiri.

kadang kadang kita bertanya, kenapa kita cinta sangat dia? padahal dia bukan kacak atau lawa mana. dan sebab kenapa kita cinta dia masih menjadi satu tanda tanya. itu kerana kita memang ikhlas cinta kan dia..

cuba mengungkai..

seorang yang playboy juga pernah merasa cinta sangat pada seseorang. tidak boleh tidak! mungkin niat asal dia cuma ingin mencari yang terbaik. dan dalam masa yang sama terlupa dia bukan saaangat baik untuk mendapat yang paling baik!

adakah anda perasan, yang anda sanggup buat apa sahaja demi orang yang anda cinta tetapi untuk perkara yang sama anda tanpa berfikir dua kali akan berkata tidak buat orang yang anda bukan cinta.

kenapa takut berhadapan dengan kegagalan cinta lalu. seolah olah cuma tinggal mendapat luka yang amat dalam? padahal jika kita buka hati dan menerima bahawa kita gagal di situ, kita telah cipta satu perasaan untuk buat lebih baik.

bukan tentang bergerak (move on) bukan tentang lupakan dia. tetapi tentang berfikiran positif. ikhlas mana anda membuang dia dari fikiran? ikhlas mana anda ingin melihat dia bahagia?

if someone doesn't worth to be with you today, he/she is doesn't worth to be with even 100 years later! --> quotation. terlupa source dia.

org kata, kalau kita cinta seseorang seluruh kepunyaannya kita suka. tapi kalau kita benci seseorang seluruh kepunyaannya kita rasa macam nak buang dalam tong sampah ;)

DAN bila saya jatuh cinta lagii, itu bukan tentang pada siapa.. tapi tentang berapa banyak saya inginkan dia. ;)

Thursday, December 17, 2009

ED HARDY Men T-shirt


muka depan ;)


Muka belakang ;)

retail price ED HARDY boutique at KLCC : RM 700- 800

our price : RM 350 *berbaloi baloi ;)*

authenticity money back guaranteed!!

interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!

first come first serve! =)

ROXY wedges flipflops 5 Design available


ROXY pink polkadots

ROXY white flipflops

ROXY pink stripe




ROXY black polkadots




ROXY black flipflops





price RM80 include shipping *for all design!*


interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!
first come first serve! =)


Tuesday, December 15, 2009

anda di beri masa 19 hari lagi~

untuk sem baru!! hee..

tak sabar sabar nak pergi kelas ;) eceh...
tak sabar sabar juga nk jumpa classmates yang senget tu... Fatin, Ainaa, Erin, Asy, Fakhri, Dayu, Sheila, Atan, Ajim, Farhan, Oya, Ana, Nadia, Tasya, Jie, Farah, Azma, Sedey, Faz, Ucop dan ramai lagi laaa ;)
tak sabar sabar nak makan kat abang mat! aww~ haha
tak sabar sabar nak melepak kat library PTAR2, level3 0_0
dan yang paling tak sabar sabar nak jumpa NAWWA! yay! =) nak tdo setilam dan sebantal lagii xD

ouh!

padahal da bosan duduk diam diam je kat umah ni. tu yang meng-countdown hari tu ;)


loves~

Sunday, December 13, 2009

maxis hampir hampir bankrupt!

nasib baik cuma 7 org je saya call. kalau abes sume contact list? confirm bankrap! haha apa apa pun, thanx to maxis la kan =) *saya janji saya setia!* agaga~ bukan saya tanak call semua tapi sape suh korangg pakai celcom? haha!!

saya cuma nak ucapkan tq kat sume kawan2 sebab sudi wish my birthday! thank to facebook jugak sebab ingatkan dorang ney~! hehe. tak kisah la thru fon or facebook.. damn ramaii gila wish sampai sesak notification! OMG bangga! (-_*)

oh ya~ thanx to mashi belanja i mam mcD. Amm.. =) later i treat u pulak k =))

Even mama lupa my birthday kali ni.. *Sigh* nevermind xD

hm.. hari pertama setelah berusia 21 tahun.. saya belum makan apa2 lagi hari ni. alamak! kalah la bet cmni. uhu~

Friday, December 11, 2009

kita fikir akan datang la

after a whole day feeling frustrated with the result i think now i should move on.. maybe a cup of hot chocolate will make me refresh~! ouh! nyum nyum..

so, guys oh girls.. next semester will be the tough semester for me! *jumpa kat library laa* my second er no no my third house =)

so, as i told u before. i hate college! *kat shah alam laa. kat segamat kolej dia best~* huhu. lokasi rumah adalah rahsia =) but for certain of you yg memang dah tahu diam diam lah. haha what important, masih di section 7..

as i bagitahu mama, "adik nak duduk luar!" *cey~ guna tanda seru lagi.. haha she keep on silent. alamaakk..!! huhu no worries, for rent da ada org nk bayarkan. my sugar daddy, eh salah my sugar mummy =) hee. my problem now is transport. adehh *pujuk mama lagi laa*

hee~ daa.. tu je nk bebel arini =p

Wednesday, December 9, 2009

Awak satu dalam sejuta

You're one in a million
Oh
Now
You're one in a million
Oh

Sometimes love can hit you every day
Sometimes you can fall for everyone you see
But only one can really make me stay
A sign from the sky
Said to me

[Chorus]
You're one in a million
You're once in a lifetime
You made me discover one of the stars above us
You're one in a million
You're once in a lifetime
You made me discover one of the stars above us

I've been looking for that special one
And I've been searching for someone to give my love
And when I thought that all the hope was gone
A smile, there you were and I was gone

I always will remember how I felt that day
A feeling indescribable to me
Yeah
I always knew there was an answer for my prayer
And you, you're the one for me

[Chorus x 2]

In the beginning I was cool and everything was possible
They tried to catch me but it was impossible
No one could hurt me it was my game
Until I met you baby and you were the same
And when you didn't want me I wanted you because
The funny thing about it is I liked the show
I like it when its difficult
I like it when its hard
Then you know its worth it
That you found your heart

[Chorus x 2]

You're one in a million
Oh
You're one in a million

p/s i love u : sejak kebelakangan ini saya tak lagi menulis. bukan sebab sibuk berniaga. tapi saya tak mahu tulisan saya buat siapa siapa terasa. jadi saya tukar ke lirik lirik lagu boleh? huhu this song dedicated buat pemilik senyuman bernombor 9007. *sila alihkan senyuman anda ngee~* aha gurau!




: : rindu senyuman masa hari pendaftaraan kat dsb 5/7/2009 : :