Saturday, January 17, 2009

Dedicated to genting gaza, Palestine

"Cinta tak pernah meminta, ia sentiasa memberi. Cinta membawa penderitaan tapi tak pernah berdendam. Tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan. Manakala kebencian membawa kepada kemusnahan"

Dlm senang kadang kt lupa.. Leka.. Alpa.. Bila susah baru kt teringt yg sebenarnya kelemahan kt itu sangaat banyak! Hanya jika kt sedar dr awal banyak yg kt dpt ubah..

Manusia hanya pandai bercakap, menabur janji itu ini. Menunaikannya tidak. Malah jauh sekali. At the end yg tersiksa ialah manusia juga..

Apa yang nk dibuktikn dgn ini? Aku xtahu..

~nyong cerindil~

faham... tak faham... faham... tak faham...

aku rasa aku faham tapi aku sebenarnya tak faham. atau aku sebenarnya taknak faham. hmm.. kan bagus kalau aku benar2 tak faham apa yang aku faham pasal kecintaan ini. sebab a better love lead to a better life.. ada ke?

aku sebenarnya tak faham pun apa yang korang faham... =) hee

~nyong cerindil~

Thursday, January 15, 2009

kesedihan keju!

keju... kita tak dapat bersua kn.. huu... sedih2. macam - macam dugaan menimpa aku dan keju. start from trust to penafian kepada our perjumpaan... huwaa. but as well aku menerima keputusan itu dengan hati yang ikhlas. mungkin lepas ni jumpa ngan sambal belacan ke ais kerim ke? ne la tau kan?? huhu... tak pe la keju, mungkin nanti kita boleh jumpa.. masa aku degree ke? kan? aku pasti akan datang berjumpamu wahai keju ku... eheh...

ok! nk buat research pasal belacan n ais kerim lak ni.

p/s : ni adalah kisah benar berdasarkan kisah benar yang semata-mata benar! tak tipuu... aku dan keju tamat~~

~nyong cerindil~

Monday, January 12, 2009

salah pilih ke?.

kenapa ya manusia ni selalu make the same mistake berulang kali? satu persoalan di situ... adakah mereka ni tak serik2 dengan apa yang berlaku atau mereka mungkin mahu menguji tahap kesabaran mereka sendiri. bolehkah begitu??

* tidak punya answer, maka itu aku bertanya.. =)

kenapa juga pilihan kita selalunya ada saja yang tidak menepati, mencukupi dan melengkapi. aku terkesan melihat seorang lelaki yang benar2 menyayangi seorang gadis. walaupun tau dirinya tak dicintai (tapi mungkin kerana si gadis memberinya harapan) dia tanpa putus asa telah berusaha merebut hati sang ratu. tapi apa silapnya?? hina sangatkah menjadi seseorang yang tidak punya rupa yang kacak, body yang hebat tapi matang dan berfikiran jauh??

* aku juga tidak tahu, makanya aku bertanya.

kenapa si gadis tetap juga buta hati dan jiwanya? adakah dalam dunia ini kasih sayang nilainya tiada? adakah yang paling penting rupa dan harta? apa elemen penting dalam cinta yang mereka ada?

* itu aku juga tidak tahu...

aku tanya kamu? adakah cinta untuk seks semata? adakah cinta untuk dimaki semata? adakah cinta untuk merasa indahnya pelempang seronoknya penerajang? adakah cinta kamu kerana wajahnya.. yang cantik, yang kacak, yang molek, yang gebu..? adakah cinta kamu kerana hartanya.. keretanya besar, rumahnya juga besar?

* ini aku punya answer.. cinta kerana perkara2 diatas aku tak dapat memastikan kekekalanya... wajah akan buruk... harta akan habis... perasaan cinta seperti diatas akan terkikis mengikut waktu.. mungkin aku pesimis.. mmg betul, money is everything.. tapi ada duit hati tak tenang pun tak guna jgk beb!

aku pernah terbaca sesuatu. tapi dari mana aku tak ingat. aku quote ajelah ye..

setiap orang punya rasa cinta, tetapi tidak semua merasai cinta. setiap orang pernah bercinta, tetapi tak semua orang mampu mengecapi bahagia


jadinya aku faham... cuma aku mintak pleasee... buatlah pilihan yang betul dan jangan ulang ur same mistake again. first ok, boleh dimaafkan. second? maybe time for reversed balik. fikir balik. repair balik supaya tak berlaku untuk yang ketiga kali. if happen for the third time? uhh... what i can say dat... u're the worst decision maker.. ngeh3.

karangan panjangku tamat disini~~

~akukubasahan~

Saturday, January 10, 2009

Overload...? Nah..

I think too much.. Maybe. Now i'm realised. The best part of my life is being with friends! Nah..

Ok, why not u assume ja that love is something u should enjoy not something u should cried for.

People sometimes ask too much. Why? What happen? When? How? Uhh.. Overload already.

No.. This all overload Q's mean that 'there is someone care', 'dun worry', 'im here'. And so on.

Can't u see that? Ohh pleasee.. Open ur eyes widely.. See thing around u. 'they' are moving. But the only things that stand still is u baby! Come on. Make a move.

*Luv luv. Ini bukan kassim selamat. Ini saya..

~nyong cerindil~

Aku sayang kamu!

Yaa.. Benar. Aku xbohong. Aku benar2 syg kamu.. Kerana sebagai manusia, aku sayang kamu wahai makhluk tuhan paling bertuah.. Yaa.. Kamu. Kamu paling bertuah.

Lihat pada dirimu. Kamu mampu melihat kn. Kamu sempurna.

Lihat juga pada tulisanmu.. Kamu mampu menulis kn. Kamu sempurna.

Lihat rakan2 mu. Kamu mampu bergelak ketawa dan bergembira kn. Kamu sempurna.

Aku juga.. Hampir sempurna.

*ish seolah2 aku mahu menulis sepurnama la..

Aku syg kamu!

~nyong cerindil~

The alarm

Msti ngah fkr kn apa alarm yg d mksudkn.. Hehe..
Aku secara xsengaja tlh mengaktifknnya.. Huhu. Now, aku da xleh mkn bnyk.. Huwaa.. Mkn nasik sehari sekali je.. Dua senduk je pn xhbs.. Kenapa ngn aku? Start since semgu lps.. Duhh..
Mcm ni bole kurus.. Hehe. Bole ke?
Yela.. Mekdi pnya bege yg aku suke sgt tu pn dpt hbskn separuh je. Mknanya bole la kurangkan kolesterol. Ngeh3..
Maybe body aku da capai limit dia kot. Ada ke cm2..? Hurmm..

~akukebasahan~

Thursday, January 8, 2009

self-titled

ehem... apa2 tah tajuk aku tu... hari ini aku sudah pun mengisi borang upu ku.. hihi. sebenarnya aku confused gak nk smbung apa nnt. but aku isi jek. ada 3 chances lagi nk ubah2. dlm mind nk amik bm or tesl. tp diorang ckp kne jdk cikgu.. betul ke? jadi aku pun menukar fikiran. social science... agak berminat gak ngan mende2 cmni.. tp diz subject UiTM xtawarkan. confirm aku take time blaja nnti. duhh... but dun mind laa..

aku xde la rasa xcited nk blaja... tp aku memegang janji. sbb janji kn harus di tepati. n aku tgk that janji yg aku buat ni tok kebaikkan aku juga kn. why not diteruskan sahaja? masih belajar mengikhlaskan hati.... kekhilafan ku.

aku makin pulih... maybe around 40%. lmbt ke? hee...

~nyong cerindil~

Monday, January 5, 2009

Woman worth?

Nama pn wanita. Suka benar aku menulis ini. Tentang sejenisku. Cube lihat berapa bnyk akta yg dibuat hnya utk wanita. Tok lelaki xde kn? Hehe. Tu menunjukkn yg kt ni special. Tp kenapa la sejenisku ini selalu menjadi mangsa kaum yg x dilindungi akta ni. Pelempang, penerajang sume direlakn. Kononnya demi cinta. Huh.. Pekejadahnya..

Wanita2 semua.. Bangkitlah dr mimpi indah bahawa keupayaanmu sebenarnya not limited.. Ok? Aku bkn suh bangkit menentang lelaki, nnt nmpk sgt aku frust kn. Tp bangkit demi new bright future. Perempuan adalah unik. Dia diciptakn untuk melengkapkn lelaki. Without woman, diorang ni xlengkap pn.. Huhu.

~nyong cerindil~

Sorry friends!

Hm.. Terfikir smlm that aku bnr2 da melampaui batas. Actually aku giving an advice based on my frustration toward guys! Haha.. Silly me.
Maybe aku cuma cemburu melihat dua lelaki mengejar kamu. Even they sucks! Saya dgn ini ingin meminta maaf

~nyong cerindil~

Saturday, January 3, 2009

sang pencinta

akukah sang pencinta? walau mengetahui keikhlasanku dipersia.. tetap saja hati ini teguh menyintai. BODOH! itu untuk aku.. untuk aku yang tak pernah memahami sekeping saja hati yang berlari meninggalkanku.. untuk hati yang lain?? aku tidak tahu... yang aku tahu sekeping hatiku menyintainya.. mendambakannya dan menginginkannya. aku tak mampu menipu diri sendiri. sdang orang lain juga aku tak bisa... apatah lagi hati ini sendiri. aku mengerti perjalanan hidupku masih panjang. aku tak bisa berkata apa2 lalu mengambil keputusan untuk diam. namun, bicara ini terus panjang. bila melihat satu demi satu kenangan kami terkubur dalam diari hidupnya. aku pasrah. aku mengerti bahawa dia benar2 meninggalkan dan menolak aku ke tepi. aku bukan menghukum diri dengan membiarkan cinta ini terus mekar. tapi... aku hanya membiarkan hukuman dijatuhkan.. kenapa dan mengapa.. aku belum pasti. hingga saat ini aku tak mahu melihat dan jangan aku diperlihatkan kebahagiaannya kerana aku sendiri belum mampu membahagiakan diriku. mengapa tidak? jangan ditanya kerna aku tidak punya answer.. aku dengan ini menyaksikan kejatuhan aku setiap hari. bicara ini buat yang mahu membaca dan melihat kekuatanku.. ternyata aku tidak kuat. tapi aku bukan lemah. aku masih berdiri diatas kaki sendiri dan melabel diri as KUAT. kuatkah? ppl always and like to judging other ppl with the tutup mata statement. nah! ambil.. judge aku berdasarkan ini.. hanya jika kamu membaca. if not, tutup mata pekak kn telinga dan diam!!

~nyong cerindil~

faham cikgu!

diz semester setiap hari aku pun kne berbaju kurung or skirt or 3 layer... duhh. lecturer ckp kt kne biasakan diri formal. aku malas sebenarnya.. sbb banding baju kurung ngan tshirt... bnyk nk cuci if pakai baju kurung. huwaa... (ni sebenarnya alasan orang malas nk cuci baju) na na na... but ok je kn.. =)

~nyong cerindil~