Wednesday, December 30, 2009

kemurungan

Ada lima faktor digunakan bagi mendiagnosis kemurungan.
  • Mood negatif- rasa sedih, rasa ingin menangis, risau mengenai perkara buruk, risau atau kecewa dengan semua perkara dan tidak berupaya membuat keputusan.
  • Masalah interpersonal - kesukaran atau masalah berinteraksi dengan orang, anti sosial dan kerap mengasingkan diri (pengasingan sosial).
  • "Ineffectiveness" - penilaian negative terhadap keupayaan diri sendiri.
  • Anhedonia - tiada tenaga, tidak upaya menikmati pengalaman menyeronokkan, masalah tidur, hilang selera dan suka menyendiri.
  • Rendah jati diri - tidak suka diri sendiri, rasa tidak disayangi dan cenderung untuk bunuh diri.
source :http://e-kesihatan.blogspot.com

kemurungan akan menyebabkan kita sukar membezakan yang salah dengan yang betul. so, kita akan sering silap bila membuat keputusan.

selain itu juga kemurungan akan menyebabkan kita kurang bersosial. kita akan kurang berkawan dan kawan yang ada akan pergi seorang demi seorang meninggalkan kita. tapi kawan baik anda tak mungkin meninggalkan anda di waktu waktu sukar ;)

anda berpotensi tinggi untuk melakukan perkara yang tak sepatutnya untuk menghilangkan rasa resah. sebagai contoh dadah, alkohol dan rokok. sebaiknya serahkan sahaja gundah hati anda pada yang di atas kerana dia lebih tahu apa yang terbaik untuk anda. redha.

bila kita menghadapi kemurungan, kita akan lupa menjaga penampilan diri. gaya. mutu. keunggulan ;) sebab kita asyik fikir dan mencari sebab kenapa kenapa kenapa?

juga akan membuatkan kita jarang keluar rumah. asyik memerap di dalam bilik. jadi, potensi kita untuk mendapat kawan baru juga semakin tipis dan ini secara tidak langsung menjadikan kemungkinan untuk mendapat gf/bf baru jadi negatif.

keluar dari kepompong kesedihan anda dan bina hidup baru. jadikan tahun baru ini sebagai permulaan baru untuk anda menjadi yang lebih baik dari sebelumnya bukan menjadi lebih teruk.

nk ucap Selamat Tahun Baru 2010 :)


Monday, December 28, 2009

syurga


"mencari syurga tanpa amalan adalah
dosa daripada segala dosa"

*Hassan al-basri


"siapa yang menyangka bahawa tanpa usaha dia akan dapat masuk syurga maka orang itu hanya berangan angan sahaja. dan siapa yang menyangka bahawa hanya dengan usaha sahaja dia akan masuk ke dalam syurga maka orang itu telah merasa kaya dengan nikmat Allah SWT"

*Saidina Ali K.W

saya berpendapat tentang cinta

banyak dah kita buat demi si dia yang tercinta. tapi kadang kadang ada satu tahap kita akan rasa tertipu. bukan si dia yang pandai berhelah. tapi sebab kita terperangkap dalam emosi diri sendiri.

kadang kadang kita bertanya, kenapa kita cinta sangat dia? padahal dia bukan kacak atau lawa mana. dan sebab kenapa kita cinta dia masih menjadi satu tanda tanya. itu kerana kita memang ikhlas cinta kan dia..

cuba mengungkai..

seorang yang playboy juga pernah merasa cinta sangat pada seseorang. tidak boleh tidak! mungkin niat asal dia cuma ingin mencari yang terbaik. dan dalam masa yang sama terlupa dia bukan saaangat baik untuk mendapat yang paling baik!

adakah anda perasan, yang anda sanggup buat apa sahaja demi orang yang anda cinta tetapi untuk perkara yang sama anda tanpa berfikir dua kali akan berkata tidak buat orang yang anda bukan cinta.

kenapa takut berhadapan dengan kegagalan cinta lalu. seolah olah cuma tinggal mendapat luka yang amat dalam? padahal jika kita buka hati dan menerima bahawa kita gagal di situ, kita telah cipta satu perasaan untuk buat lebih baik.

bukan tentang bergerak (move on) bukan tentang lupakan dia. tetapi tentang berfikiran positif. ikhlas mana anda membuang dia dari fikiran? ikhlas mana anda ingin melihat dia bahagia?

if someone doesn't worth to be with you today, he/she is doesn't worth to be with even 100 years later! --> quotation. terlupa source dia.

org kata, kalau kita cinta seseorang seluruh kepunyaannya kita suka. tapi kalau kita benci seseorang seluruh kepunyaannya kita rasa macam nak buang dalam tong sampah ;)

DAN bila saya jatuh cinta lagii, itu bukan tentang pada siapa.. tapi tentang berapa banyak saya inginkan dia. ;)

Thursday, December 17, 2009

ED HARDY Men T-shirt


muka depan ;)


Muka belakang ;)

retail price ED HARDY boutique at KLCC : RM 700- 800

our price : RM 350 *berbaloi baloi ;)*

authenticity money back guaranteed!!

interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!

first come first serve! =)

ROXY wedges flipflops 5 Design available


ROXY pink polkadots

ROXY white flipflops

ROXY pink stripe




ROXY black polkadots




ROXY black flipflops





price RM80 include shipping *for all design!*


interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!
first come first serve! =)


Tuesday, December 15, 2009

anda di beri masa 19 hari lagi~

untuk sem baru!! hee..

tak sabar sabar nak pergi kelas ;) eceh...
tak sabar sabar juga nk jumpa classmates yang senget tu... Fatin, Ainaa, Erin, Asy, Fakhri, Dayu, Sheila, Atan, Ajim, Farhan, Oya, Ana, Nadia, Tasya, Jie, Farah, Azma, Sedey, Faz, Ucop dan ramai lagi laaa ;)
tak sabar sabar nak makan kat abang mat! aww~ haha
tak sabar sabar nak melepak kat library PTAR2, level3 0_0
dan yang paling tak sabar sabar nak jumpa NAWWA! yay! =) nak tdo setilam dan sebantal lagii xD

ouh!

padahal da bosan duduk diam diam je kat umah ni. tu yang meng-countdown hari tu ;)


loves~

Sunday, December 13, 2009

maxis hampir hampir bankrupt!

nasib baik cuma 7 org je saya call. kalau abes sume contact list? confirm bankrap! haha apa apa pun, thanx to maxis la kan =) *saya janji saya setia!* agaga~ bukan saya tanak call semua tapi sape suh korangg pakai celcom? haha!!

saya cuma nak ucapkan tq kat sume kawan2 sebab sudi wish my birthday! thank to facebook jugak sebab ingatkan dorang ney~! hehe. tak kisah la thru fon or facebook.. damn ramaii gila wish sampai sesak notification! OMG bangga! (-_*)

oh ya~ thanx to mashi belanja i mam mcD. Amm.. =) later i treat u pulak k =))

Even mama lupa my birthday kali ni.. *Sigh* nevermind xD

hm.. hari pertama setelah berusia 21 tahun.. saya belum makan apa2 lagi hari ni. alamak! kalah la bet cmni. uhu~

Friday, December 11, 2009

kita fikir akan datang la

after a whole day feeling frustrated with the result i think now i should move on.. maybe a cup of hot chocolate will make me refresh~! ouh! nyum nyum..

so, guys oh girls.. next semester will be the tough semester for me! *jumpa kat library laa* my second er no no my third house =)

so, as i told u before. i hate college! *kat shah alam laa. kat segamat kolej dia best~* huhu. lokasi rumah adalah rahsia =) but for certain of you yg memang dah tahu diam diam lah. haha what important, masih di section 7..

as i bagitahu mama, "adik nak duduk luar!" *cey~ guna tanda seru lagi.. haha she keep on silent. alamaakk..!! huhu no worries, for rent da ada org nk bayarkan. my sugar daddy, eh salah my sugar mummy =) hee. my problem now is transport. adehh *pujuk mama lagi laa*

hee~ daa.. tu je nk bebel arini =p

Wednesday, December 9, 2009

Awak satu dalam sejuta

You're one in a million
Oh
Now
You're one in a million
Oh

Sometimes love can hit you every day
Sometimes you can fall for everyone you see
But only one can really make me stay
A sign from the sky
Said to me

[Chorus]
You're one in a million
You're once in a lifetime
You made me discover one of the stars above us
You're one in a million
You're once in a lifetime
You made me discover one of the stars above us

I've been looking for that special one
And I've been searching for someone to give my love
And when I thought that all the hope was gone
A smile, there you were and I was gone

I always will remember how I felt that day
A feeling indescribable to me
Yeah
I always knew there was an answer for my prayer
And you, you're the one for me

[Chorus x 2]

In the beginning I was cool and everything was possible
They tried to catch me but it was impossible
No one could hurt me it was my game
Until I met you baby and you were the same
And when you didn't want me I wanted you because
The funny thing about it is I liked the show
I like it when its difficult
I like it when its hard
Then you know its worth it
That you found your heart

[Chorus x 2]

You're one in a million
Oh
You're one in a million

p/s i love u : sejak kebelakangan ini saya tak lagi menulis. bukan sebab sibuk berniaga. tapi saya tak mahu tulisan saya buat siapa siapa terasa. jadi saya tukar ke lirik lirik lagu boleh? huhu this song dedicated buat pemilik senyuman bernombor 9007. *sila alihkan senyuman anda ngee~* aha gurau!




: : rindu senyuman masa hari pendaftaraan kat dsb 5/7/2009 : :

Tuesday, October 27, 2009

DKNY Ladies Stainless Steel Bracelet Designer Watch (Stunning!!) ~SOLD~

Quartz movement,
Polished silver-tone hands,
Roman numerals and numbers,
Polished silver-tone stainless steel case with 26 crystal accents,
Crown and caseback.
Case diameter 24mm
Thickness 8.5mm
Band width 20mm
Water resistant to 30meters.
Complete with DKNY BOX!
Retail Price: RM1000++
Our Price: RM450 (what a steal!!)
Kindly add RM10 for Courier :)

interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!
first come first serve! =)

Monday, October 26, 2009

LIZ CLAIBORNE NEW YORK BUCKLE IT UP BUCKET - BLACK(sold) and BEIGE(available)






> Condition: New
> Size: 15" x 13" x 4"
> Magnetic snap closure
> Adjustable double handles with 7" drop
> Interior features zip pocket; four open slide pocket.
> ID window on back side
> Exterior front zipper pocket
> Price: RM380.00
> This bag is highly recommended, can fit 10" netbook easily, its so roomy
> Top zip closure
> Made from durable PVC with patent trim
> This two-tone color handbag by Issac Mizrahi for Liz Claiborne can be dressed up or dressed down.
> Two choices of colours : BLACK and BONE

interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!
first come first serve! =)

New With Tag COACH BONNIE CANVAS TOTE HANDBAG! (woww!!) ~SOLD~




* Canvas With Contrasting Leather Trim And Bonnie Graphic Print Detail
* Color: Fuschia & Orange
* 1 Zipper Pocket
* 1 Large Open Pocket Inside
* Ring To Clip An Accessory Or Key Fob
* 1 Coins Purse With Kisslock Closer And Brass Trim On Outside Front
* 1 Open Pocket on Back
* 2 Turnlock Closure Pockets On The Sides
* Strap: Two 17" Leather Handles With 7 1/2" Drop
* Approximate Dimension: 13.25" x 12" x 5.25"
* No Dustbag
* Retail: USD 298 and selling at Coach Boutique here @ RM1690
* Our Price: RM890


interested? do email me at farrablacksheep@yahoo.com or leave your comment!
first come first serve! =)

branded goods is in here~

i hope this collaboration will help you get the original goods with unbelievable cheap price (compared if you get one from the boutique!!!) all the products imported from U.S. Please note that this is the original ones! plus affordable price!

double money back guaranteed! we do not sell the fake one ok? interested with the goods? but the price is too high? dont worry... we can actually give u a discount! have a happy browsing =)

any information regarding the goods please feel free to ask me through my email : farrablacksheep@yahoo.com

ingkar

Disaat cinta tercipta
Semestinya ku merasa
Dikala hasrat mendalam
Semestinya ku berbalas

Houu houu hou wooo

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih
Jika hati tak dapat berbagi
Baiknya rasa itu tersimpan dalam

Chorus:
Semestinya aku mencinta
Seharusnya aku menyayang
Oh maafkan jika semua ini yang kuberikan
Untukmu

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih
Jika hati tak dapat berbagi
Baiknya rasa itu tersimpan dalam

Chorus [3x]

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih

p/s : lately ni asyik letak lirik lagu je buat entry. bukan apa.. there is something i couldnt tell everybody. hopefully, the lyrics will comfort us, yaa~ hopefully. have a great days~!

Tuesday, October 20, 2009

begitu indah =)

Bila cinta… menggugah rasa
Begitu indah… mengukir hatiku
Menyentuh jiwaku…
Hapuskan semua gelisah

Duhai cintaku… duhai pujaanku
Datang padaku… dekat disampingku
Ku ingin hidupku selalu dalam peluknya

chorus :
Terang saja… aku menantinya
Terang saja… aku mendambanya
Terang saja… aku merindunya
Karena dia… karena dia… begitu indah

Duhai cintaku… pujaan hatiku
Peluk diriku… dekaplah jiwaku
Bawa ragaku melayang
Memeluk bintang

(Back to chorus) :

Na… na… na… na…
Na… na… na… na…
Na… na… na… na…
Na… na… na… na…

Back to Reff :
Begitu indah… begitu indah… begitu indah…
Oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…
oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…
Oh… ho… oh… ho…

Begitu… begitu indah


by : Padi =)

Friday, October 16, 2009

naak jawab jugak =)

01. Who was your last text to?
- Afiq Aizuddin

02. Where was your default picture taken?
- dalam kereta loqman. masa konvoi raya BM2263B. time tu budak2 lain berfogging =p

03. Your relationship status?
- single and available =p

04. Have you ever lost a close friend?
- once! don't want it to be happen again *promise =)*

05. What is your current mood?
- normal~ flat =)

06. How many frens do you have?
- err... err... satu.. dua... tiga... lima juta... enam...? ok ok. bnyak laa

07. Whats your name?
- da bnyaak soalan baru nak tnya nama? cey~ FARRAHANIZAH BT ZAINAL

08. Where do you wish you were right now?
- at bandung~ shopping till i drop =p *no more test test he assignment assignment hei*

09. Have a crazy side?
- yes of cos! ask asy =) hee

10. Ever had a near death experience?
- hmm... near death? i think nope =)

11. Something you do a lot?
- facebooking. a lot lot lot =p

12. Angry at anyone?
- nope. already settle down =)

13. What's stopping you from going for the person you like?
- i'm too shy! duhh....

14. When was the last time you cried?
- first raya =) uhuu~ *kanda, maafkan dinda jika selama ini dinda selalu melukai hati kanda..*

15. Is there anyone you would do anything for?
- my... my... loves one. not one..., a lot. there is nawa, ana, maz, clare. and choosen person i cant mention here =)

16. What do you think about when you are falling asleep?
- daydream~ jadi superwomen! do this, do that =)

17. Who was the last person you talked to on the phone?
- Afiq Aizuddin*again* why so annoying. da call masih nak sms? *hehe, gurau je =p*

18. What is your favorite song?
- now : ketika cinta bertasbih by melly n ku pinjam satu bintang by alyah and riz
forever : laskar pelangi by nidji *guide me to be verrrry strong

19. What are you doing right now?
- answer a lotzz of question. lend me some help ok kah?

20. Who do you trust right now?
- i put trust on everyone =) hope that they won't cheat on me *sigh*

21. Where did you get the shirt you are wearing?
- belii la! kat the store kot... sibuk je la tnya2

22. Have you kissed someone in the past week?
- taaak! *dosa tau~!*

23. Who is your friend that lives closest to you?
- live close? err... rumet boleh? ecah, aiyu n zu

24. Describe your life in one word?
- loves

25. Who are you thinking of right now?
- bel presentation =(

26. What should you be doing right now?
- presentation slides

27. What are you listening to?
- fire burning

28. Who was the last person who gave you a love letter?
- can we consider it as love letter? ok lupakan =p

29. Who was the last person who yelled at you?
- er... no one i think.. hmm... *npe tak ingat ni*

30. Do you act differently around the person you like?
- mestilah gilee~ nebes =)

31. What is your natural hair color?
- dark brown

32. Who was the last person to make you laugh?
- nawwa n fitry. thank for the day =)

33. Who was the last person to make you sad?
- farhan. because unable to sent the report on time *hehe, taak marah dah la*

34. What do you hear?
- org berdengkur =p

35. Is your hair curly or straight?
- ikal mayang *nak jugak tu tulis rmbut lama* now da rebond so da straight la.. but i misssss me long hair =)

36. Has anyone ever called you "scrumptious" before?
- tidak tahu.. ada ke?? sape?

37. Do you have a best friend?
- yes i doooo =)

38. Held hands with the opposite sex in the past 3 days?
- nope. i told u alredi kan? i'm single duhh...

39. Do you use smiley faces on the computer?
- alwaaaays =))

40. Have you ever changed clothes in a vehicle?
- nope. ingat i ni mr bean apa? dia boleh laa =p

41. Are you happy with life right now?
- yess~ but a little bit lonely sometimes =(

42. Are you currently jealous?
- just yesterday~ mcm tau tau je tbe2 tnya =)

43. What jewelry are you currently wearing?
- earringg kira jewelry taak? =p

44. What were you doing on Friday night?
- diz friday night? stadi laa...... a lot of test waiting =(

45. Have you ever had your heart broken?
- unfortunately, the answer is yes. dah sembuh rasanya... test me! =))

46. Have you ever broken someone's heart?
- rasanya pernah. lumrah laa. kita takleh nak puaskan hati semua orang kan?

47. Is there anybody you're really disappointed in right now?
- yes... *not giving any name.. nnt dia baca mati gue....* jeng jeng jeng

48. What was the last reason you went to the doctor for?
- cek blood pressure... *suspect denggi*

49. How late did you stay up last night and why?
- very very late and for the reason of finish this slide =)

50. Have you ever dated someone longer than a year?
- yes... once. but it already over. move move =))

Thursday, October 15, 2009

true me

i try to understand,
as i understand its been too late,
to realize my feeling,
my true feeling.

i'm scared to love,
someone that i know i love,
its a phobia of loving someone?

i try to limit myself,
but as we are together,
all the sweet moment just only happen,
leave me in dilemma.

my heart stop beating,
the truth i have been with someone,
where i placed my heart,
hoping that heart will be happy.



by,
Ara Zainal

Friday, October 9, 2009

ketika cinta bertasbih



Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

[*]
Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada mu Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

[**]
Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Back to [*][**]

Cinta…

Back to [**]

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

nota kaki : indahnya cinta yang di imejin dalam lagu ini =)

Thursday, October 1, 2009

facebook dan saya =(

uhh... i'm mad wif u facebook~!! *gila gila punya marah ni* dah la sejak beberapa hari ini tak bagi notification setiap activity yang berlaku. naak kne banyak kali refresh baru perasan komen kawan kawan =( *patutlah macam senyap je facebook ku =p*

dan sekarang takleh pg mana mana page dah! means that, boleh log in, kuar home sume tu. tp ble nk komen org or tgk profil org lain dah tak boleh. dia tulis service unavailable. damn ahh~!

tu maknanya dia suh stadi kan? ok ok~ nnt facebook da sihat kita jumpa balik la kawan kawan =) bye~ nite2

loves~

Wednesday, September 30, 2009

i dont wanna fall with the wrong person~

for sure we never know either he/she is the one. still i dont want to fall with the wrong person~ again...

i left my ex because i think i'll happy just be with someone else.. it proves me wrong. you can't never be happy when the others is broken hearted.
i left my ex because he's annoying and i can't find his strength... and i know what am i capable of.
i left my ex because he is not HANDSOME *ahaha* and now you know.. faces just a bonus mark to you.
i left my ex because he is boriing.. but where the hell in this world u can find someone nice like him?
i left my ex because he can't grant my wisheess.. money can't buy loves honey..!
i left my ex because he slap me... why not you slap him back? =)
i left my ex because i'm untrue wif my own feeling. i'm too greedy. i'm too full of myself... uhh.. i learn i learn...

that are the reason why people break up.

sometimes i feel like crying,
sometimes i feel like to run away,
sometimes i feel like don't want to listen to anyone,
but sometimes i realized.
what good they do for me? heh~


loves~

ku pinjam satu bintang

Alyah:
Kurindukan Dia
Kumahu Belaian Manja
Ku Ingin Selalu.....Disisinya
Riz :
Hooo Huuoo
Inikah Bahgia
Inikah Kasih Asmara
Bernyanyi Lah Hatiku Dengan Cinta

Riz & Alyah :
Ku Tak Ingin Lagi Berjauhan
Usah Kau Hampiri Perpisahan
Seharusnya
Kau Mengerti Kasih
Hanya Engkau Dihatiku
Andai Mampuku Menyentuh Awan
Akan Kupinjamkan Satu Bintang
Dan
Ku Pancar Seriang Gemilang

Itu Kasih Kewajahmu

Riz:
Kuberjanji Sayang
Alyah:
Ku Menunggu Dikau Pulang hei..hei
Riz:
Membawa Cintamu Yang Terindah

Dengarlah Kata Hati hoo..huooo
Riz: Kurindukan Kasih Dia
Alyah:
Kumahu Belaian Manja
Riz: Takkan Kulupa Cinta Pertama
Alyah:
Cinta.

Riz & Alyah:
Ku Tak Ingin Lagi Berjauhan
Usah Kau Hampiri Perpisahan
Seharusnya Kau Mengerti Kasih
Hanya Engkau Dihatiku
Andai Mampuku Menyentuh Awan
Akan Kupinjamkan Satu Bintang
Dan
Ku Pancar Seriang Gemilang
Itu Kasih Kewajahmu?.houooo
Riz:
Kuberjanji Sayang
Alyah:

Ku Menunggu Dikau Pulang
Riz & alyah:

Membawa Cintamu Yg Terindah
Alyah:
Dengarlah Kata Hati
Riz:

Dengarkanlah Kata Hati

Dengarkanlah Bicaraku

loves~

Tuesday, September 29, 2009

Friday, September 25, 2009

mungkin aje lah~

mungkin awak suka saya,
mungkin awak cinta saya,
atau mungkin awak rindu saya,
tapi, kalau awak tak cakaap saya tak tahuu.

mungkin awak benci saya,
mungkin awak marah saya,
atau mungkin awak menyampah tengok saya,
tapi, kalau awak tak caakap saya memang tak tahuu.

bukan saya taknak ambil tahu.
tapi, perasaan awak adalah punya awak sepenuhnya.
saya tak ada hak apa pun nak nilai.
jadi saya nak awak bagitahu. boleh?

ye! ye!
saya tahu... dah sampai limit.
saya pergii dahulu =)

Tuesday, September 22, 2009

R.A.Y.A = jeles+sedih

kenapa jeles? sebab... :

1. raya pertama terpegi rumah mr hassan (owner kedai kat jln belimbing tu) sebab anak dia flirting2 ngan i.. oww~ haha. pastu kat dalam rumah jumpa ngan kakak dia tgh dalam pantang (jeles). itu first baby dia and know what dia baru 19 tahun. (gilaa jeles!!) dan yang buat lagi jeles apa tau baby dia LELAKI! (jeles tahap tertinggi!!) tsk. dah tak sabar nk pregnant and dapat baby lelaki. =p

2. raya kedua ikut pak su pegi pahang ambil kekasih (bawak jumpa mak, nenek i la tu). masa dalam kereta duduk seat belakang. dan ble lihat pak su duduk depan ngan gf tbe2 rasa cemburu meluap luap. huu. tiba tiba rasa mcm lepas ni pak su dah kawen nk manja ngan sape lagi. mesti nnt dah susah nk ajak jalan2. dah lah pak su i best gle kalau pergi shopping ngan dia sbb dia SATU SATU nye lelaki yg sudi temankan i masuk SEMUA kedai kat mall =p tsk.

3. dan hari ini (raya ketiga) jeles sebab sebelah petang i sorang sorang je~ huh. masa sebelah pagi seronok ada dua budak kecik menyibok kat belakang sembil jerit 'laju kak farra! laju kak farra! laju kak farra!' amboi bukan main lagi suh org bawak laju laju. ble lmbat sikit je mula la tanya "moto ni rosak ke kak? asal da makin lambat aje?" lempang nak? haha

sedih sebab :

1. raya kali ni 2 org atok sedara i da paralyzed. terbaring je atas katil =( yang buat lagi sedih apa tau. masa i bersalaman ngan satu atok ni, dia tnya i sape? huu... *memory loss* memang i menangis time itu juga tak tahan2 dah~!

2. pertama kali menangis masa salam ngan nenek i. hajah hajah hajah mukayah =) tp masih buat muka kool sebab tanak nenek sedih. kenapa tah tahun ini jadi sangaat sensitif. padahal sudah berazam mahu jadi yang terkuat mcm cicak man.

~raya memang seronok kalau kita tahu keseronokkannya =)

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR DAN BATIN

~ara shito~


Friday, September 18, 2009

i heart u~!

kadang kita asyik mengejar sesuatu yang jauh dari kita.
kadang kita asyik meminta sesuatu yang bukan punya kita.
kadang kita asyik mengatakan sesuatu yang mustahil untuk realiti.

namun, selagi rasional.. saya tak pernah mengatakan itu salah
jadi lakukanlah selagi terdaya. lakukanlah selagi termampu
kerana aku ada dibelakang. menyokong setiap langkahmu..
kerana kita satu...

andai jatuh, bangun kembali..
andai terluka, carilah penawarnya..


sincere,
ARA =)

Monday, September 14, 2009

kasih tak kesampaian

Dari bicaramu kurasa...
penuh nada dan irama...
Lalu cahaya berubah...
kebiruan...
tersusun secantik haluan...

Madah dan puisi digubah....
hanya buatmu yang terindah...
Lalu sanggup aku hamparkan...
satu cinta satu jiwa...
sedangkan ianya berbeza...

Lantas hilang...
erti sebuah keinginan...
Saat aku bukan pilihan...
saat cintamu satu sandiwara...
cuma dusta...

Puas ditangisi bila hati dilukai...
puas kau hancurkan...
segala impian kasih...
Kini bagai kelemasan...
karam ditengah lautan...
Sementara ku dihimpit oleh berjuta penyesalan...

Puasku mencari hakikat cinta yang suci...
puasku menanti cerita gembira...
Tapi kini segalanya bagiku hanyalah...
kasih tak kesampaian.....

~by alleycats

*entah kenapa tiba2 upload lyrics alleycats~ haha.. stadi la ara~!

Friday, September 11, 2009

kasih tercipta~

esok genap 9 bulan membujang *padahal selama ni memang bujang pun whee~*

sebenarnya i baru realized that i sebenarnya seorang yang choosy. haha~! entah sejak bila ada perangai macam tu tah =) ara shi mmg macam tula~ saya senang suka orang. tapi susah untuk cinta orang.

but once i BETUL BETUL fall in love... i susah nak buang feeling tu.

macam mana nk think simply macam sesetengah orang. hari ni break up, esok atau lusa da dapat pengganti *hm... maybe ko tak cukup lawa kot nk buat mcm tu* haha~

i put loyal in my last relationship.. still, it end!
i put trust in last two relationship.. still, it end!
i put loves in my first-serious-floated relationship, still... it end!

hm.. apa nk letak at my future relationship eh? *ehem* conclusion "if you put everything u will risk it all, if you put nothing you will lose it unconditionally"

things now weirdous~

Thursday, September 10, 2009

and now i lies.......

tired to show my real feeling, i better lie off..
sometimes it do better.

Thursday, September 3, 2009

keputusan = susahnya

we make decision everyday... kalau saya?
~baju ni nak matching ngan tudung apa? *sambil mengeluarkan semua koleksi tudung dalam almari*
~buka puaasa nanti nak makan apa? *makan kat mcD je ah.. haha*

but bila sampai satu tahap yang kita perlu memilih *hidup atau mati* kadang kadang kita buntu. memang kita boleh buat apa apa pun keputusan yang kita suka. tapiii... sama ada keputusan kita tu betul atau tak kita tak tahuu.

yang susahnya bila kita tak tahu apa yang kita nak sebenarnya~

kadang kadang kita takut dengan outcome dari keputusan kita.
kadang kadang kita takut keputusan kita sebenarnya salah
kadang kadang kita takut untuk berubah

kalau boleh saya taknak buat keputusan sebab saya takut...

tapi mana boleh kan? apa apa pun, we have to get through thingss~
stick to your decision no matter what if you think that the best thing can do~!

~nyong cerindil~

Wednesday, August 26, 2009

ara is back to the nature xD

hari isnin



hari selasa



hari rabu



hari khamis



hari jumaat ponteng class. pheww~!

saya sudi jadi ibu kepada anak anak awak (=

haha~! gila gedik budak ni =)

ok sebenarnya ada orang meminang saya semalam. dia cakap dia nak saya jadi isteri dia. sooo sweet kan? kiteorang bukan lah kapel or whatever-u-name-it~! tapi kenal dia cmtu2 je. so bile mak cakap dia masuk meminang saya terus balik rumah. dalam hati "biar betul mamat ni?"

bila balik, terus diskas ngan mak, saya mahu kawan dulu dengan dia. nak enjoy life puas puas baru nikah. boleh mak? mak kata ok~! sekarang saya da start untuk mengenali hati budi dia.. moga dia memang ditakdirkan untuk saya xD

*haha, congrats hunny, i hope u will find your true happiness! aminn.... try to know him well k! i luff u no-matter-what. kahwin sila jemput ex-rumet ok! klu tamau kena serang =p*

~saya nak kahwin jugak? takde orang nak meminang saya ke? *ok gurau!*

Tuesday, August 25, 2009

kuih raya~!

ada sape nk order kuih raya untuk hari raya yang akan tiba tak lama lagi sila la buat tempahan =)

50pcs - RM17
100pcs - RM30

antara kuih yang ada dalam senarai :

1. almond london
2. mazola
3. tart nenas
4. chip coklat

tempahan closed on 15th September 2009~! hurry up tempah jangan tak tempah~

*maaf tak dapat disertakan gambar sbb i tak sempat nak snap. sebarang info boleh email di farrablacksheep@yahoo.com*

Saturday, August 22, 2009

tangan suami!~


sebenarnya jangan melawan caakap ibu bapa. itu aja!


sekarang, bila berlaku musibah masih mahu cari ibu bapa? mana malu?? ok takde!~


setiap ibu bapa pasti mahukan yang terbaik untuk setiap anak anak dia. bila mereka caakap jangaan~ maknanya jangan buat! sebab bg saya dia lebih tahu.. lebih dulu makan garam kata orang!


serious benci gila lelaki yang naik tangan ngan isteri. wah wah! kalau dari awal tak boleh jadi suami sila jangan jadi! kalau dari awal tak boleh jadi bapa sila jangan jadi! kalau dari awal tahu awak tu tak bertanggungjawab sila jangan ambil tanggungjawab! jawab kat padang mahsyar la nnt k!?


ibu bapa~~ sila terima anak anda kembali kerana dia tak sanggup lagi bersuamikan tangan~~


ok! macam mana puasa hari ini? saya seronok =)

Friday, August 21, 2009

puasa sudah datang!

esok puasa so nk caakap : selamat berpuasa semua! hee~~

semoga puasa kali ini kita dapat jadi someone yang lebih baik dari semalam nya! honestly, this coming ramadhan its a benchmark to me. now, i always terasa nk jadi someone better. maybe its because of the surroundings. i dont know! or maybe i'm in love *ok not love actually, its crush! whee~~*.. ahaha what-so-ever la ara!

classmates, besties... nnt kita buka puasa sama sama then tangkap tangkap gambar n masuk dalam belog! macam biasa ok?! tak boleh tengok wayang tau bulan puasa nanti amalan tak diterima 40 hari. sia sia je puasa kita kan? ok kita tengok mata *lawan sape paling lama tak kelip kelip heh* confirm i kalah, i kan pemaluu *wink wink*

ok siapa mahu belanja kalau saya dapat puasa 30 hari straight this year? cepat angkat tangan!! hee~~ wait n see =)

hmm.. mama, sila masak sedap sedap! sampai i mahu pulang ke rumah hari hari! ngee~~

Thursday, August 20, 2009

ni cerita pasal nenek i!

hari ini mahu cerita tentang nenek i pulak...



Nama : Mukayah Binti Samuri.

Umur : 73 tahun

Status : berkahwin

Anak : 14 orang

Nama suami : Moben bin Palil

Taknak letak hajah ah depan nama nenek. Orang pegi haji sekali je, nenek da tigaa kali. Takkan nak letak camni hajah hajah hajah mukayah binti samuri.. haa.. cm gle berlagak jaa… hehe. Ble saya tanya nenek cmni “nenek, nenek lahir brape ari bulan?” dia jawab camni “entahlah nenek pun tak tahu” so sebab nenek tak tau. Saya lagi laa tak tau… amek nenek 73 tahun! Haha…

Yaa.. memang nenek ada 14 orang anak. Maklumlah En Moben kan kuat.. opss.. ok ok sambung, nenek berkahwin dengan En Moben bin Palil pada satu tarikh yang saya tak berapa pasti ketika berusia 14 tahun. Ketika berusia sebaya saya iaitu 21 tahun dia da ada 3 orang anak.. aku tak kawen kawen laagi. Taakde kena mengenaa..



Gambar di atas di ambil ketika raya pertama tahun 2008. Masih muda kan nenek saya? Nenek tak beraya kerana menjaga En Moben yang sedang sakit dan duduk di atas tilam ketika raya…

Ini En Moben.. budak budak ni memang nakal, En Moben tengah sakit pun suh En Moben posing ja haa… tengok En Moben buat muka sedih.. sekarang En Moben da sihat, nenek asyik ngumpat dia je.. hehe. Nenek pun sama nakal eyh??

Nenek I ni tak suka bergambar, apa sebabnya lupa ahh.. tapi agak menakutkan gaks laa…

Da panjang da baca entry saya ni kan, apa yang cutenya nenek ni? Haa…

- Nenek tanam pokok keladi kat tepi umah sebab mama I suka masak asam pedas keladi. (mama anak kesayangan ke? Pandai bias2 nenek ni, syafi jangan jeles)

- Diaa caakaap, saya cucu kesayangan dia =) *bangga i*

- Dia kuat menyakat antaranya “kat kolej nnt jangan main kayu tiga ye?” maksudnya dia je tau. I pun tak paham =)

- Da tua tua macam ni pun masih cemburukan En Moben.. aishh

- Dia masaak sedapp… ok itu tak cute! Hii

Sekarang mungkin dia agak pelupa dan asyik membebel perkara yang sama terutamanya hal hal yang dicemburuinya. Pasti En Moben punya penangan la. Kadang saya Cuma angguk ble dia bercerita. Maklumlah kali ketiga atau empat masih ok. Kalau kali ke tiga puluh atau empat puluh. Saya muak. Hehehe…



Gambar ketika kenduri kahwin sepupu saya. Mungkin nenek sedang bergosip barangkali. Atau bercerita kisah dia bersanding dulu dulu. Mungkin ajaa.

Ingat lepas saya habislah penderitaan nenek(maksud I didera oleh saya) rupa rupanya masih ada pengganti. Si kecil ni nama dia syafi. Kerja dia hari hari BULI NENEK i. haish… tak boleh marah marah budak ni. Kalau marah lagi keras badan dia. Tapi cuba cakap cmni, “syafi sayang, pegi mandi sayang” tanpa menunggu jeritan yang kedua pasti dia sudah ada di bilik mandi. =) comel kan. Cm hape je…

Tuesday, August 18, 2009

SLTP interview - done!

hari ni saangat penat.. pagi2 dalam kul 8 da kuar bilik sebab nk pegi interview SLTP. *disebabkan budak ni tatau waktu dia patut pergi interview, awal2 dia kuar da* hee~~ then sampai kat fac, pegilaa check nama. alamak! pukul 5 - 5.30 pm pulak. da kne balik bilik ni. ok ok!

kira kira dalam kul 8.49 am i dapat msg dr no 013671xxxx said that "asalam, cik farrahanizah sy usetia tduga SLTP mohon anda dtg utk tduga pd pagi ini utk stnby calon yg x hadir skiranya ada" dia berdebar2 saya pun bersiap da terus pegi *belum well prepared lagi ni!* ok redah!

sampai di bangunan budisiswa, saya lihat 5 meja pendaftaran A1 - A5. saya mendaftarkan diri di meja A5 mengikut nama panel. kemudian kelihatan seorang jejaka keluar dari bilik A2 dengan membawa bahan presentationnya *alamak! dah la aku tak buat apa apa, gempak seyh mamat ni.* huu~~ disitu saya mula cuak..

saya diminta menunggu bunyi loceng di hadapan bilik A5. saya sangatt nervous!

*cing*

saya pun melangkah masuk sambil mengucapkan assalamualaikum *practise apa yang mr muruga ajar dulu ok!* letak fail atas meja panel dan duduk diam diam.

ada 3 panel semuanya. 2 perempuan 1 lelaki. *tak sempat nk berkenalan sebab nervous* hee~~ panel 1st perempuan, dia bercakap dlm bahasa melayu. soalan dia mcm ni "farra, kamu ambil bidang perniagaan kan? kenapa kamu pilih untuk jadi pensyarah dan bukan buka perniagaan kamu sendiri?"

ohh i malas nk tulis jawapan. maluu ahh! panel kedua juga perempuan. juga bercakap bahasa melayu. soalan dia mcm ni "farra, kamu tahu kan dalam islam 9 per 10 rezeki datangnya dari meniaga?, tapi kenapa ramai pelajar uitm ke mana mana university pilih untuk kerja dengan orang lain berbanding membuka perniagaan sendiri?" *amik kau!*

panel ketiga lelaki. bercakap bahasa inggeris *sebab dia nk tgk kt fluent or tak bersembang dalam bahasa inggeris* dia tanya "tell me about ur parent?" and bla bla bla

sesi seterusnya i kne mengajar! hee~~ ni la yang tak buat preparation apa pun. cite jela pasal investment. i choose to teach about the listing requirement! haha takleh blaa.. panel baik, dia bagi pilih nak ajar dalam bm or bi. mula mula ingat nk ckp dalam bm tapi tatau nk translate main board, second board etc yg mmg da blaja dlm bi tuu..

i mengajar sekejap gila~~ dalam 2 minit je. tbe2 macam lost. then kuar tu panel bagi sekali ngan personal details. pastu ada jumpa mmbr kat luar tu dia cakap panel dia tak pulangkan pun personal detail dia. ohh keciwa di situ. dlm otak *mungkin tak dpt la ni* huhu

then saya pulang ke bilik dengan hampanya~~

baru saya sampai di bilik tbe2 dapat msg lagi "asalam, farah tlg dtg lek tmpt tduga krne awak kena pulang dokumen pribdi yg pmel bri td" ok! maceh la sebab buat sy berjalan turun naik bukit 3 kali hari ni. *ingat dekat nk pg budisiswa?* but atleast personal detail saya tak dipulangkan~~ hee

ok sila pegi class risk management kul 12.30 pm~~ kemudian pergi makan kat seksyen 6 dengan farhan n azrin =)

~akukebasahan~

Monday, August 17, 2009

am i doing the right thing?

my previous post said that i want something~~ yaa u know something that can change my entire life! ok not entire but part of it =)

just now i realize, am i gonna worth it? there is a lot of 'what if' in my head right now! i know that im not wasting anything if i put some try on this. still~~ i dont know why *lagu*

i dont believe that all this can happen soo consistently! perhaps the path is already open, waiting for me to go in through with BIG wide SMILE! insya Allah. still the 'what if' make me sick lorh!

ok ara~~ please choose now!

Saturday, August 15, 2009

Wednesday, August 12, 2009

nawwa cinta hati =)

10.26am
12 August 2009
i just got msg from my beloved friend, nawwa says that "yunk..ko dpt g interview sltp..18 ogs.." oh really? bcoz i got class at that time, i just ignore the msg. sorry nawwa.. hee~~

yaa.. today my timetable is veeerrry pack! *nak sangat kan bangun lambat ari selasa, serve u rite la ara!* i got 5 class. 8.30 to 10.20, 10.30 to 12.20, 12.30 to 1.30, 2.10 to 4.00 and last 4.10 to 6.00. maceh jadual best! start from this week ada org yang akan tdo awal tiap2 ari rabu. ME!

then bole pegi paso lagi macam tadi. sila tiru classmate saya sbb beramai ramai serang paso malam kat seksyen 7 tadi. fatin, aina, hidayu, farhan, saadiah, hafiz and shaieda. ada lagi kot tp tak berapa kenal sangat =)

back to my sltp, takot uhh mau interview this tuesday! just to say, if i passed this interview i will get the scholarship n bonding with the government 4 years after my graduation as a lecturer! ara nk jadi lecturer? wah wah wah...

okayy da bole tido sekarang! takyah bace buku muka lagi

~nyong cerindil~

Tuesday, August 11, 2009

morning!

finally~~ after 1 month kat shah alam ni. arini 1st tym i bangun lambat! hehe *thanx to pn nooriha coz change ur timetable. hee~~

it's a feel good feeling "i feel good" *iklan ntv7* when sometimes we can BANGUN LAMBAT like this.. hehe kalau boleh nak bangun lambat hari hari macam dekat segamat tuh. tapi tau takleh. hee~~ diam ah ara!

then still bole beronline macam ni.. busuk masam takde sape pun nk cium. hehe~~ kalau kat rumah kan da kena bebel ngan mama "masamnyer anak mama ni" ait mama ni.

i know i still have class at 12.30pm but it's ok! =)

~nyong cerindil~

Thursday, August 6, 2009

Yes I do

Did you ever really love a guy
And know that he didn't love you?
Did you ever feel like crying
But what good would it do?
Did you ever look into his eyes
And say a little prayer?
Did you ever look into his heart
And wish that you were there?

Did you...........??

Tuesday, August 4, 2009

Rasa Yang Tertinggal



bila asamaraku tlah tiba
merenggut nafas dijiwa
itu dia..

yang datang hadirkan cinta
menyebar kedalam rasa

dapatkahku mengatakannya
perasaan yang kupunya
untuk dia..

mestinya kuungkapkan saja
tuk dapat jawaban darinya..

Reff.
dapatkah aku memeluknya
menjadikan bintang disurga
memberikan warna yang bisa menjadikan indah
aku tak mampu mengatakan aku tak mampu tuk mengungkapkan
hingga sampai saat ini perasaan tlah tertinggal

dapatkah dia merasakan
satu nafas yg tersimpan
itu bukan cinta sekedar cinta biasa
yang sesaat dan trus hilang

back to reff

peluang kedua KU

baru baru ni saya ada tgk movie. cte cina. tajuk dia saya tak berapa nak ingatlah. dia dia cm merepek skit tp sy tgk jugak sebab bosan.. ending dia buat saya realize sumthing....

KALAU ADA PELUANG KEDUA IANYA PASTI TAK AKAN SAMA!

cite yang saya tgk tu lebih kurang macam ni:
ada seorang perempuan hodoh, jatuh cinta dengan lelaki hebat. lelaki hebat ni tak mahu jatuh cinta. setelah pelbagai cara perempuan hodoh ni buat nak dapatkan lelaki hebat, lelaki hebat buat dekk je.

akhirnya terbongkar lah satu rahsia yang sebenarnya perempuan hodoh tak hodoh pun.. dia sebenarnya puteri, kire macam magik2 la ni.. dia tolong lelaki hebat selamatkan kawannya. kemudian lelaki hebat ni pun realize yg dia sebenarnya da jatuh cinta.

perempuan hodoh yang dah cantik tu pun cakap, takde lagi peluang kedua. walaupun perempuan hodoh tersebut cinta sama lelaki hebat. dia sanggup tanggung kesalahan lelaki hebat even tau dia bakal dihukum bunuh.

kerana cinta pada perempuan hodoh, lelaki hebat mengamuk di syurga. hampir saja dia mati tapi diberi peluang kedua..

syaaratnya:
DIA JADI MANUSIA BIASA (da tak hebat lagi)
perempuan hodoh pun dapat pengampunan
DIA DITUKAR JADI KUDA

so mana CINTA? mana PELUANG KEDUA?
ada yang sebenarnya lebih baik kalau tak ada.. KAN??

Friday, July 24, 2009

H1N1

sejak semalam da sibuk sibuk nak cuti h1n1.. hari ni amik ko cuti 9 hari... huhu.

ok gudbye sebentar shah alam, i nak cuti seminggu ok? ada test khamis dpn ok selamat. ada presentation selasa dan jumaat akan datang ok save. ada modul sabtu dan ahad haha selamat jalan. ada sign contract ngan ptptn next week aha masak la korang yang belum sign (aku dahh)

bye now...

Thursday, July 23, 2009

kisah katak!!

Ketika masih di bangku sekolah saya memang tak takut dengan katak. Ada satu peristiwa yang membuatkan saya saangat takutkan binatang kecil, berkaki empat, berwarna hijau dan berlendir itu.

Begini ceritanya, ketika di tingkatan 4 saya bukan budak biologi.. so mana ada belah belah katak ni.

Nak di jadikan cerita, seorang teman Faziana namanya berkata “aku tak tau mana nak carik katak. Kat umah aku tak ada katak.” Disebabkan rumah dia rumah teres saya fikir. Umah dia tak ada katak kot. Rumah aku banyakk. Ohh.. untuk pengetahuan Faziana adalah budak biologi tingkatan 4 sains 1. Maka dengan bangganya saya pun mengoffer diri untuk menangkap katak. Saya ingat mudah. Haa..

Balik balik rumah saya aim satu katak yang kelihatannya saaangat gemuk untuk dijadikan mangsa sahabat saya ini. saya bagi nama Cerry. Bermula la operasi mengejar Cerry. Memang susah sebab saya tak pernah sekalipun tangkap katak. Berudu pernah laa…
Bila saya menjerit jerit sewaktu menangkap Cerry, datang mama memarahi saya kerana cuba menyiksa binatang. I tak salah ok! Huhu…

Tak tahu kenapa Cerry seolah olah tahu dia akan menjadi mangsa saya, dia cuba sedaya upaya untuk melarikan diri. Padahal sebelum itu duduknya diam diam sahaja. Saya menggunakan plastic untuk menangkap Cerry. Saya biarkan dia melompat ke dalam plastic tersebut sebab tiba tiba saya rasa geli untuk memegang spesies dua alam tu

Bila saja terjerat dalam plastic, saya cepat2 mengikat plastic itu. Dan berlakulah perkara yang membuatkan saya fobia dengan katak sampai sekarang kerana badan saya menggigil seperti melihat hantu padahal Cuma katak sahaja. Sorry ya Cerry..

Sampai di sekolah. Saya terus menyerahkan Cerry kepada Faziana. “aku serahkan semua tanggungjawab ke kamu, jaga Cerry baik baik” eheh tak laa..

Nak tau apa berlaku?

Faziana bercerita. Sewaktu melakukan pembedahan, dia bius Cerry dulu supaya Cerry tak sakit. Cerry pun ada perasaan juga tahuu?? Selepas di bius Cerry dibedah. Tahu apa yang mereka jumpai? Cerry pregnant.. saya rasa saangat bersalah dengan Cerry. Kalau saya tahu kamu pregnant Cerry, saya akan tangkap katak lain. Tak apa la kurus
pun…

Selepas kejadian itu saya tak pernah lagi terjumpa katak di dalam rumah. Mungkin adik beradik ibu bapa atuk serta nenek Cerry berkabung di atas pemergian Cerry yang tragis itu.

Setelah 5 tahun berlalu. Tiba tiba saya Nampak satu lembaga kecil dan hitam (kerana saya tak bukak lampu) di dalam toilet. Saya menjerit dengan sekuat kuat hati. Ternyata bila lampu di buka tiada siapa siapa di situ. Ianya menjadi misteri selama dua hari kerana mata telah menghantar signal negative ke otak saya.

Ternyata keesokan harinya saya terlihat lagi benda yang sama, dan saya cepat cepat buka lampu. Ternyata itu memang katak. Mujurlah. Saya ingat roh Cerry menganggu saya. Hampir saja gila.

Tuesday, July 21, 2009

mau yang kini

Andai saja aku bisa,
Ingin saja aku ubah perasaan,
Agar tidak mengeluh,
Agar tidak meluka.

Andai saja aku bisa,
Ingin saja aku pergi mengembara,
Meneroka hati manusia,
Meredah gelodaknya jiwa.

Andai saja aku bisa,
Mengulangi segala sesuatu,
Akan aku hanya senyum memandang masa lalu,
Kerana kini lebih sempurna.

Tuesday, June 23, 2009

pilihan? itu hak anda...

Katalah dalam hidup ini anda punya banyak pilihan. And of course anda masih ada pilihan selagi anda tidak berbuat sesuatu yang memungkinkan pilihan anda itu hilang.

Yaa itu saya pasti! Mana yang akan anda pilih antara dua ini : orang yang anda sayang atau orang yang sayangkan anda? Sayang yang saya maksudkan di sini adalah cinta. Cinta antara lelaki dan perempuan. Tidak boleh lelaki sama lelaki atau perempuan sama perempuan. Bukan mendiskriminasi tapi bergegar tiang arasy tahuu?

Banyak rakan bila saya tanya jawapan mereka begini, “tak apa pilih orang yang sayang kita, dari kita yang sayang orang, itu sakit tahuu?” iya saya tahuu… tapi sampai umur saya 21 tahun pun saya masih pilih orang yang saya sayang. Saya masih belum dapat pilih orang yang sayangkan saya. Tunggu la walau 5 tahun atau 10 tahun saya masih belum tentu sayangkan seseorang yang sayangkan saya. Ia berbeza kan orang yang kita sayang dengan orang yang sayangkan kita?

Benar, memang benar.. cinta akan tumbuh juga kalau di semai dan di baja. Tapi cinta yang tumbuh pastinya tak sama dengan cinta yang tumbuh liar. Cinta yang tak dapat di kawal. Itu baru betul cinta. Memang cinta bukan mengikut nafsu. Itu juga betul.. tapi tanpa nafsu, cinta juga tak akan muncul kan? Kalau tak betul, buktikan ke saya mana cinta tanpa nafsu. Mahu pegang tangan, itu nafsu! Mahu makan sama itu juga nafsu! Mahu ditemankan 24 jam itu juga nafsu! Mahu bermanja itu juga nafsu! Malah mahu hubungan seks, itu lagilah nafsu!

Jangan kata saya pentingkan diri sendiri sebab cinta pun sememangnya harus pentingkan diri sendiri. Saya ada satu cerita, seorang perempuan berkhawin dengan lelaki yang di cintainya! Itu CINTA… setelah 12 tahun melayari bahtera rumah tangga mereka bercerai. Kenapa? Malah ada yang Cuma seminggu bergelar suami dan isteri yang kononnya di ikat atas nama cinta. Itu juga CINTA… anak anak mereka, itu juga CINTA. Ikatan yang dibina kononya atas dasar cinta pun mampu terlerai, dimana sifat cinta yang tak mementingkan diri?

Konon cinta, baru dugaan sedikit sudah melatah.. kami bercerai kerana sudah tiada persefahaman lagi.. itu alasan orang yang bodoh! Persefahaman apa yang kalian cari? Ketika bercinta hingga saat inai memerah dijari masih ada persefahaman. Malah saling memahami. Mana sifat sifat saling faham memahami dulu? Bila sudah berkongsi satu katil satu bantal mungkin, sifat faham memahami terus hilang? Mungkin ini salah bantal. Atau mungkin salah katil. Mungkin bantal terlalu nipis. Atau katil tak berapa empuk

Sebenarnya, cinta lelaki ataupun perempuan. Tak ada yang berbeza. Diri kita sendiri yang menentukannya. Mahu pilih yang kita sayang atau mahu pilih yang sayangkan kita. Semua pilihan DIRI sendiri! Cuma yakin dan buat habis baik dengan pilihan kita itu. Takdir memang kita tak dapat ubah, asal ada sikit sabar dan kekuatan. Jangan hanya memberi alasan yang pastinya mengguriskan hati kedua dua pihak isteri atau suami. Mungkin bantal yang nipis boleh di tebalkan atau tilam yang tak empuk boleh di empukkan. Dunia serba canggih…

Hmm.. Pn Mukayah dan En Moben pasti bangga dengan saya! Itu pun kalau tilam mereka masih empuk…

Tuesday, May 26, 2009

nasi lemak goreng cili padi

Tadaa… korang pernah dengar ke pasal nasi lemak goreng cili padi. Mesti tak kan…? Tapi aku selalu. Hehe.. maklumlah, makcik aku dua orang meniaga nasi lemak. Sedapp weh.. da kecur air liur la tuu.. meh meh aku cite cane nak buat nasi lemak goreng cili padi.

Bahan bahan tok buat nasi lemak goreng cili padi adalah seperti berikut :

- Nasi lemak
- Cili padi
- Udang@sotong@ayam -àsukati korang la nak bubuh apa
- Perencah nasi goreng ADABI (promote promote)
- Bawang
- Telur
- Sayo
- Dan minyak masak cap apa apa la yang korang suka. Seri murni ke buruh ke

Kalau korang tatau macam mana nak buat nasi lemak, korang pegi je mana mana kedai yang jual nasi lemak korang cakap macam ni “makcik, nak nasi lemak 1, tapi nak nasik je. Yang lain tanak” mesti makcik tu bagi punya. Kalau dia tak bagi senang je.. korang pegi la kedai lain. Carik sampai jumpa ok?

Pas da jumpa semua bahan bahan di atas, sila goreng macam biasa. Setakat nasi goreng takkan tak reti kot? Emm.. ok ok aku bagitau cara nak masak nasi goreng, manjah sungguh la korang ni..

1. Memula masukkan minyak dalam kuali. Sikit je tau jangan banyak banyak. Nanti kenyang minyak je..
2. Pastu tumis bawang, cili sampai berbau harum.. n jangan lupa udang@sotong@ayam tadi. Masukkan sekali.
3. Ble dah bau sedap je kan da bole la tu masukkan nasik
4. Aku suka masukkan perencah last. So masukkan perencah dan gaul gaul sehingga sebati
5. Jangan lupa sayo korang tadi tu. Biar dia tak layu sangat kalau masuk awal2.
6. Ok… mesti da siap nasi lemak goreng cili padi korang tu kan.. ni aku punya. Best tak?


Ok.. sekarang sila la makan… kalau tengah sibuk baca entry aku ni tgk jela nasi lemak goreng cili padi aku yang mengujakan neh.. haha (gelak jahat)



Aku da kenyang.. korang ble lagi? Hehehe. Lihat licin pingganku itu. Cuma yang tinggal kulit udang plus bawang. Sebab aku benci giler ngan bawang. Tak sedapp… tapi kalau masak mesti nak letak! Nanti tak sedap masakan aku tu kalau takde bawang. Kan kan?

Ok sekarang korang da bole panggil aku chef ara! Ada paham tada paham? TakbapePaham? Mati laa…

Haish… harus diet ketika ini. masih bercerita tentang nasi lemak? Goreng cili padi pulak tu.. kire kire cepat berapa kalori aku bertambah ni??? Haha… lantak ah.

~nyong cerindil~

Wednesday, May 6, 2009

rasa lebih teruk dari putus cinta

selepas paper portfolio semalam, selepas nawa yang paling last sekali balik.. saya tertidur. lama. samOptionspai pukul 11 malam. mungkin letih barangkali. maklumlah tidur lambat semalam tu... STUDY saya STUDY!

sedar sedar bila saya bangun dari tidur saya menangis. saya rasa sunyi. walau saya dengari alunan suara hani, rumate saya menyanyi. tapi saya rasa kosong. saya macam hilang arah. tiba tiba bila saya bosan, saya tak de tempat nak dituju. HILANG! iitulah yang saya rasakan.

hakikatnya saya berpisah hari ini. perpisahan yang lebih menyakitkan dari putus cinta dulu. mungkin putus cinta saya cuma hilang SATU, tapi ini saya hilang TIGA! saya rindukan mereka...

mereka viva saya,
mereka bantal busyuk saya,
mereka "lembut" saya,
mereka bleeding ears saya,
mereka tissue saya,
mereka matahari saya,

saya cuma bersama mereka tak sampai 6 bulan. kini saya kehilangan mereka. bukan totally hilang... tapi situasi ini pasti tak sama lagi. saya tak menyesal hanya rapat dengan mereka di sem terakhir ini kerna tempoh sesingkat ini saja sudah begini sakitt. bagaimana jika 3 tahun?

saya sedih seolah olah tak dapat berjumpa lagi hari esok. seolah olah pergi buat selama lamanya... seolah saya seorang saja yang berpisah. orang lain tak! mungkin bukan itu, mungkin sebab saya salah seorang daripada mereka yang berpisah.. makanya saya sedihh...

esok saya akan hilang lagi SATU! dan lagi SATU!



~nyong cerindil~

Tuesday, May 5, 2009

aduhai! seribu kali sayang



Berdosakah diriku
Terpaksa melepaskan
Cintamu yang serapuh
Dahan nan kering usang
Yang akhirnya kan patah
Terhempa gemeretap
Oh sungguh memilukan
Tak dapat ku bayangkan

Seribu kali sayang
Sangkaku kan ke mati
Cerita kasih kita
Rupanya seketika
Setelah merelakan
Setelah kau bisikkan
Segugus janji-janji
Tergamak kau mungkiri

Apakah sebenar yang terjadi
Hingga kau bersikap demikian
Sedangkan kau
Sesungguhnya percaya
Kasihku tak berbelah bagi

( korus )
Aduhai
Tak sanggup ku kenangkan
Semua telah nyata
Cintamu gurauan
Datang dan hilang
Semahu hatimu
Itulah falsafah
Pegangan cintamu
Namun harus kau ingat
Hati yangmanakah
Selamanya kan sabar

Saturday, May 2, 2009

malam ini sendiri lagi

semalam saya beronline sepanjang malam.. tak macam ana yang mengemas sepanjang hari yang mungkin start kul 4ptg (kerana dia baru bangun tdo). ~~tapi bagi dia sepanjang hari wohh.. hehehe. kemudian bukan mengemas tetapi ber3g bersama cik andy-nya. cehh


ok tutup cite pasal ana. dalam entry ni aku nak cakap pasal seorang sahabat.. lama dulu

aku bukan nak mengata, jauh sekali mengungkit. sebab aku bukanlah baik mana pun... but aku ada pride. kalau ko ignore pun pride ko tolong jaga pride aku ok! aku tak kisah pun la apa ko buat apa ko angankan... that not my problem at ALL!

for the very OLD story.. just forget it! kalau ko nak sangaat... AMBIL! aku bagi.. jangan uji kesabaran aku lagi tolonglah! pergi jauh jauh ok! aku muak ngan ko.. ini bukan kali pertama, tapi KEDUA beb!

tapi sebenarnya aku tak kisah pun, aku boleh lupakan semua. but make sure ko datang jumpa aku n mintax maaf. ko bukan tak tau salah ko kan...

maaf kepada pembaca semua.. saya hanya meluahkan rasa marah~~

ana da abes 3g ngan andy dia pg online pulak. tah mana plan mengemas seharian setat pukul 4 petang dia tah! tuhan je tahuu... haha..

Thursday, April 30, 2009

kerana aku bukan perempuan itu

terima kasih kerana berjaya membuat aku cemburu wahai perempuan!

untuk apa? untuk yang mana? untuk siapa?

nasihat buat perempuan :

"kalau kau mampu jadi yang lebih baik, maka jadilah. kalau tidak, maka berusahalah untuk menjadi lebih baik dari aku. sebab aku tak mampu lagi sekarang

kalau kau mampu membahagiakannya, maka bahagiakanlah dia. kalau tidak, maka berusahalah kau untuk membahagiakannya. kerana aku tak mampu lagi sekarang

terima kasih untuk luka ini.. luka yang aku tak mahu ini.. bukan salah sesiapa tapi salah diri sendiri yang tamak. yang tak menghargai. yang tak puas dengan apa yang dimiliki. semua salah hati... yang mungkin tak dapat difahami"

~~aku benar bila mengatakan aku cintakan kamu. aku benar bila aku mengatakan hanya ingin kamu. aku benar bila aku mengatakan aku sayang kamu. tak pernah ada yang palsu pernah keluar dari bibir yang tak berapa nak mungil ni..

~~berbahagialah okay? sebab takkan ada cinta jika hanya salah satu yang mencinta. sebab takkan ada rindu jika hanya satu pihak yang merindu.

i'm not begging you to stay, but i'm begging you to please go!

saya terfikir kata seorang sahabat, adib :


" don't ruin your life because of one guy!"


its make me think "apa yang saya da buat? am i ruining my life? i dont think so...


apa yang saya lalui mungkin perkara biasa bagi sesetengah orang, tapi bagi saya ini adalah kali pertama. untuk sakit hati saya. untuk tangisan saya. saya penat untuk perkara ini... its killing me day by day.


yes adib, you see me whenever i lost... you're right.. i'm ruining my life.. i realized it only today! haha.. what the hell i am doing to my SELF rite?



Saturday, April 25, 2009

setanggi syurga





Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

Tuesday, April 21, 2009

ini cerita pasar malam

hari ni ari selasa.. selalu petang petang kat segamat ni ada pasar malam. dengar ni : rancangan dari semalam nak pergi pasar malam. nak pergi pasar malam!


tapi tak jadi, kenapa? here is the reason :
ANA - online. lagipun dia kata panas la nak jalann g paso. ok!
NAWA - aku lihat dia membuta, bila di ajak dia kata malas
MAZ - nana ajak maz tapi dia tanak pegi
AKU - menghabiskan cte LIAR GAME sepanjang hari diatas katil.


itu alkisahnya---
AKHIRNYA : nana pergi ke pasar SORANG SORANG
maaflah nana, kami bukan tanak teman tapi tah kenapa tah... harap anda faham. terima kasih atas makanan tadi! MAKANAN FREE MMG SEDAPP.. hee =)


cerita dulu :
dulu time berdua disini selalu pegi pasaaar sama sama.. paling ingat tym puasa. masa tu part 3 kowt. duit tak banyak ni. masing masing tgh sengkek. maklumlah hujung sem. da puas joli awal2 sem.... ktorang akan bajet duit sehari untuk makan dalam RM10 sahaja! untuk dua org... hopefully dengan RM300 ktorng bole survive tym bulan puasa..


tapi biasa la. cash itu kan liquid! kadang kadang telebih jugak guna RM10 sehari tu. bile tiba tiba masing masing ada banyak keinginan contoh da beli nasi tapi nak lauk tu nak lauk ni. lauk faveret waktu itu mesti sambal udang.. hehe. tibe tiba nampak kuih yang macam macam jenis, karipap, lapis, talam.. wahh... tym tu pk, kalau kat umah ni kan besh... hehehehe.


ok tutup cerita dulu. sekarang mau STUDY! ada exam BOND dalam masa 32 jam dari sekarang! STUDY STUDY

Monday, April 20, 2009

mungkin benar ini saya. mungkin juga tidak

1. Ketulenan
Hadir dengan idea baru.
Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.

2. Pendamai
Dilahirkan sebagai diplomat.
Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
Mereka tidak suka bersendirian. Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup, tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.

3. Ceria
Golongan ini merupakan golongan yang idealistik.
Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.
Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya. Mereka sangat popular dan idealistik.
Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.

4. Konsevatif
Golongan ini sangat peka dan tradisional.
Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
Mereka suka bekerja keras dan sanggup melakukan sesuatu kerja secara sendirian. Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar. Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.

5. Perintis
Mereka adalah perintis.
Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat. Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi. Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.

6. Romantik
Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira. Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka. Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka. - Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
Mereka suka seni musik.
Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.

7. Intelektual
Golongan ini adalah Pencari.
Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi,dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.
Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
Mereka sangat suka berahsia.
Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.

8. Penyelesaian
Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif. Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.

9. Pelakon
Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
Mereka sangat penyayang dan pemurah.
Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood). Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.

Waktu yang di nanti


Cinta yang tulus dalam hatiku
Membuang hasrat mimpiku
Tuk bisa menyatakan sayang
Tuk bisa mengungkapkan semua
Pada dirimu

Tak mungkin bagiku tuk memilikimu
Segala rasa yang pasti tak mungkin
Tuk bisa kau terima semua
Tuk bisa kunyatakan rasa
Kucinta kamu

[Reff:]
Ketika bunga tak bermekar lagi
Dan dunia tak mungkin berputar lagi
Saat cinta tak membakar hati ini
Kau kan tahu betapa aku mencintaimu
Betapa aku menginginkan kamu

Tak mungkin bagiku tuk memilikimu
Segala rasa yang pasti tak mungkin
Tuk bisa kau terima semua
Tuk bisa kunyatakan rasa Kucinta kamu

Back to reff: [2x]

Betapa aku menginginkan kamu

Sunday, April 19, 2009

FOREVER...

never say I LOVE YOU
if you really don't care
never talk about your feelings
if they aren't there
never hold my hand
if you gonna break my heart
never say your going to...
if you don't plan to start
never look into my eyes
if all you do is lie......
never say hi
if you really mean goodbye
if you really mean forever
then say you will try
never say forever...
coz forever makes me cry...


~ all i do is just believing in you, no matter what i get in return i will to put my trust in you until i feel it hurt enough.. to forget the things its not me...

Saturday, April 18, 2009

dear my estacy friend

dont ruin urself my friend!
we dont know the future...
just follow the rhythm of ur life
people are cruel
they judge on the negative side
but i know your positive side
so ignore the people.. be ur own self

be matured!
be decisive
be delicious
be yummy!
ammm....

~an open letter to my friends~

a good pretender

i believe in my heart
the things that i should not believe
i pretend in my act
the ways that i should not acted

all leave me in tense...

Wednesday, April 15, 2009

onetwothree i love you

saya belajar, dalam segi apa pun aspek kehidupan... kita mesti belajar memaafi. bukan hanya memaafkan orang lain --- diri sendiri jugaa. jangan memberi tekanan kepada diri sendiri dengan mengatakan kononnya tiada maaf dan peluang lagi.

segalanya mungkin dan bisa diwujudkan --- segala peluang segala kasih sayang, semua bisa diciptakan. sebagai manusia biasa kita memang tak lepas dari membuat pelbagai kesilapan. bukan kamu saja. aku jugaa.

kenapa tidak kita lupakan saja kisah lama dan mulakan yang baru jika itu lebih manis?? kenapa tidak kita memohon kemaafan dan diberi kemaafan. bukankah itu lebih manis? alangkah manis lagi jika kemaafan baru itu membenihkan kemesraan yang baru dan lebih teratur minda dan emosi?


aku cuba semampu dan sedaya aku untuk yang manis manis sahaja. tapi aku belum jadi semanis itu. maka aku memaafkan diri sendiri kerana kurang manis =) mungkin aku bisa memperbaiki nya~~ aku cuma mau sekeping kata MAAF buat diri sendiri.

jika tak mampu memohon kemaafan dari orang lain ( malu da sebagainya ). mohon lah maaf dari diri sendiri.... macam ni:

aku, FARRAHANIZAH BT ZAINAL dengan ini memaafkan dirinya sendiri di atas kesalahan yang dilakukannya yang memyebabkan dirinya sendiri tertekan and terbiar serta bersedih. nah! aku buat part aku, giliran kamu.......


~nyong cerindil~

saya tak berbekas setitik pun dalam hati dia

orang yang kita paling rapat pun..... bila kita kehilangannya, kita akan rasa kehilangannya --- saaangat! aku lagilahhh...

tapi kenapa tidak dia?? malah dia buat tak tahu seolah-olah bagi dia, saya bukanlah siapa-siapa dalam hidup dia. bukanlah wanita yang menceriakan harinya. bukanlah wanita yang mendampinginya dan membuatkannya selesa.

atau ya iyalah.... mungkin memang saya tidak ada apa2 meaning... in life bagaimana pun mau apa pun apa dia peduli. i'm nothing...

saya kalau boleh tak mahu kehilangan sahabat yang ini... tapi dia tak mengerti. jadi saya doakan moga bahagia in life. saya tidak mau berkata "tolong jangan pergi" tapi saya lebih suka mengatakan "pergi jika itu bisa buat kamu bahagia" tak akan ada satu pun perkara yang bisa menghalang keinginan kamu.... jadi aku tidak mahu menjadi penghalang itu.




tak tanya :
cinta mungkin bisa membuat kita buta.. tapi rakan di sisi masih melihat.
~aku kebasahan~

Friday, April 10, 2009

pesanan akhir seorang pensyarah

my beloved lecturer said this :


"jangan mintak2 benda yang bukan hak kita. sebab kalau kita dapat pun benda yang kita nak sangaat tu, mesti ada sesuatu yang kurang and TUHAN ada janjikan cabarannya. Tuhan tahu mana yang lebih baik untuk kita. so, kamu kena menerima apa sahaja yang telah ditetapkanNYA"

uihh... en. syam, i hold the words! unbelievable.. but after think wisely, it is true. a big true.. for what reason i should hoping, hoping, hoping, and HOPING! for none! for nothing!

know what these phrases i shared with my friend~~ my roomate actually. and she's agreed. we used to share the idea and that what make us strong. keep it up hani.. you can do it!

you had done the great decision ara! luv luv~~ hoping that someone told me this. no one. means that?? i'm WRONG>> in making my decision? uhh...













tak tanya :
masih menanti cinta yang hilang...? lupakan sahaja aku. semalam hanya pengalaman untuk hari ini pengajaran dan esok perubahan.


~nyong cerindil~

Tuesday, April 7, 2009

....

untuk kebahagiaan yang kau kecap... aku ucapkan tahniah =)
jangan dipandang lagi masa lalu
tutup dan lupakan.

Monday, March 23, 2009

siapa lelaki itu?

"lelaki yang baik tidak akan pernah menceritakan keburukkan wanita yang pernah menyerikan hidupnya. selagi dia tak bercerita keburukkan wanita itu, selagi itu dia wajar dihormati."



lesson in life 1 :

lelaki if dia sayang someone, dia betul2 sayang. dia akan jaga kesayangan dia, itu pasti! dan pasti dia tak akan memburukkan wanita tersebut di hadapan kawan2 dan juga teman perempuannya.. =)


lesson in life 2 :

lelaki juga susah melupakan orang yang paling mereka sayang walau macam mana teruk pun kesayangan mereka itu. oleh sebab itu kalau ada lelaki yang benar2 sayangkan kamu, jangan lepaskan mereka. hargailah dia kayy...


lesson in life 3 :

tak semua lelaki mcm dalam cerita2 itu jahat. ada yang baik hati dan budinya. tapi itu terpulang pada kita untuk menilai seseorang lelaki tersebut. kadang dia kelihatan sangat mulia. tapi jangan terpedaya! banyak yang kelihatan mulia adalah hantu kepada segala kejahatan. (agaknyalahh.. pandaii jaa)


lesson in life 4 :

kalau yang ada boyfriend2 tu jangan lupa member (cm aku neh.. hihi. ok tak gurau!) sebab member korang tulahh yang banyak menyerikan hidup korng nnti ble boyfriend2 korang yang tersayang tu blah. mcm mereka... ceria jee


lesson in life 5 :

lelaki tu bukan aku..(haha.. semua orang punn tau laa)

Sunday, March 15, 2009

sebuah proses

Sebuah kue harus mengalami sebuah proses,
Jika tidak ada proses pembuatan,
Tidak mungkin menjadi sebuah kue yang sempurna.

Sebuah lukisan harus mengalami sebuah proses,
Jika tidak ada proses pengecatan,
Tidak mungkin menjadi sebuah lukisan yang sempurna.

Sebuah baju harus mengalami sebuah proses,
Jika tidak mengalami proses penjahitan,
Tidak mungkin menjadi sebuah baju yang sempurna.

Sama seperti kita,
Jika kita selalu ingin membuat sesuatu harus bersabar,
Pasti kelak akan akan berhasil jika kita bersungguh – sungguh dan sabar.


KARYA,
Grace suwondo

A lesson in life

Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of good or bad luck. Illness, injury, love, lost moments of true greatness and sheer stupidity all occur to test the limits of your soul. Without these small tests, if they be events, illnesses or relationships, life would be like a smoothly paved, straight, flat road to nowhere.

If someone hurts you, betrays you, or breaks you heart, forgive them. For they have helped you learn about trust and the importance of being cautious to who you open your heart to.

If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but because they are teaching you to love and opening your heart and eyes to things you would have never seen or felt without them.

Make every day count. Appreciate every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again.

Talks to people you have never talked to before, and actually listen. Hold your head up because you have every right to. Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don't believe in yourself, no one else will believe in you either.

You can make of your life anything you wish. Create your own life and then go out and live it.

~~bukan tulisann aku~~

Saturday, March 7, 2009

you're hurting my heart!

here's another reason to stay away from ciggy smoke: it distorts your heart's main ventricle. a new study from the University of Illinois in Chicago found that cigarette smoke turned on enzymes linked to cell growth and survival in the heart muscle. prolonged exposure to tobacco fumes is associated with significant changes in the shape of the left ventricle, the heart's main pumping chamber, which can cause major heart injury.

curik dari: CLEO February

~nyong cerindil~

Thursday, March 5, 2009

and i... nobody.

i promise...
as i remember my name
i will remember yours

i promise...
as i remember my smile
i will remember yours

i promise...
as i remember my tears
i will remember yours

i promise...
as i remember...
i will until my last breath
anything about you that
i framed in my heart
i captured in my brain
will not be flown away
thats my promise..

thanx for being my somebody...



ehem... enjoy my first~~ serious~~ poem eheh
*clare said: "i thought the poem written by the blind girl"
need more feedback!

~nyongcerindil~

Wednesday, March 4, 2009

just be matured!

you know that you have your own maturity date?
ok! i have one
i reached my maturity a long before
now i am on my expired date
is my face value are still the same?
1000 or 100 is not important
as long as you know when you reach your maturity date
you will smile when you look back
or maybe regretting miss thing
so just be matured!

financed by - the bonding and preferred stocking =)

~nyongcerindil~

untuk yang itu.. aku tak mahu!

if just being with me make you suffer that much, i'm so sorry. just ignore me if you wanted to. just let it go. if i didn't mean a thing, just stop!. it is ok. as for me, i have done my part.. the best way i think. but if it is not enough, it's ok then.

now, i will put an end to this and good bye forever to what we have before. maybe its the better way to let it go. maybe it is a better time to do this before its make us hurt more and more. but understand this, you will be my great moment ever. saya jamin!

thank for that smile and for make me smile sayangg..

note to entry - pandang saya dan lihat bahawa saya sedang membaca sebuah kisah yang menyayat hati. kalau saya mampu ubah jalan ceritanya, pasti akan saya ubah kerana saya membenci cerita ini. sebab dia mampu membersihkan segala kotoran dimukaku ini. hah..

~nyong cerindil~

Saturday, February 21, 2009

terlanjur cinta


waktu bergulir lambat
merantai langkah perjalanan kita
berjuta cerita terukir dalam
menjadi sebuah dilema

mengertikah engkau
perasaanku tak terhapuskan

malam menangis
tetes embun membasahi mata hatiku
mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan

aku terlanjur cinta kepadamu
dan tlah kuberikan seluruh hatiku
tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

aku pun tak mengerti yang terjadi
apa salah dan kurang ku padamu
kini terlambat sudah untuk dipersalahkan
karna sekali cinta, aku tetap cinta

mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan

*rossa dan pasha UNGU.

iya aku suka lagu ini. meniti di bibir setiap waktu dan ketika. njoy yaa

Friday, February 20, 2009

Cinta datang dr otak? Hmm..

Kalau cinta tu datang dari otak makanya aku akan bertanya mcm ni.. 'knp ble kt menyintai seseorang hati kt sakit sangatt?'

Haa.. Sbb tu ada org ckp cinta tu datang dr hati.. Tp aku xnk cinta aku dtg dr hati.. Sbb hati aku tamak.. Aku nk bannyakk.. Sbb aku sedar aku xleh dpt bnyk. Jd aku ubah sikit.

Jadi aku decide aku nk cinta yg dtg dr otak.. Tp bknkah itu materialistik? Ohh.. Tidakk.. Sbb aku decide berdasarkan akal bkn hati.. Makanya lebih matang..

Notes to entry - thanx to syahid krn membuat sy berfikir seketika hari ini =) da la ada test ni. Lagi nk fkr bnda bkn2.. Cehh..

~nyongcerindil~

Thursday, February 12, 2009

hati manis

kenapa gula itu rasanya manis.. untuk memaniskan teh o kita yang tawar. kenapa teh o kita tawar? sebab takde gula la. kan mereka melengkapi antara satu dengan yang lain.

kenapa hempedu itu rasanya pahit.. sbb kalau manis bukan hempedu la. sbb tu dia pahit. (apa aku cuba sampaikan ni. ok!)

hempedu tu dekat dengan hati kan? hempedu+hati=hati pahit ha?? hati aku pahit ke. taknak2. nak tukar jadi hati manis.. ( pehal minah ni)

hati tu kena gaul dengan gula dulu. tp jagn letak teh o tau baru boleh jadi hati manis. hmm mampu ke aku memiliki hati manis itu? insyaAllah, god's will.

cinta untuk hati manis, dendam untuk hati pahit. jadinya aku memilih untuk hati manis. takyah nak susah2 letak gula kat hati

~nyong cerindil~

i'm invited!



ok! see the invitation card? cantik? haha.. danish harraz ku itu sudah mau 2 tahun o? aiyaa manyak cpt o dia besar.. tgk gigi dia. manyak cantik laa dia senyum itu macam. danish, kak ara pegi pakai baju merah k! sama ngan elmo dia nanti(sebenarnya kne ikut tema, nanti mama danish marah) hehe..

danish da nakal... da pandai auta... da pandai 1-10... sume pandai da dia. cian kak ara lmbat tau kan. tula kak ara sombong tak g jumpa danish. kan da rindu.. huu. ok nnt kt jmpa kt main kejar2 la danish k.. hehe

~aku&danish~